TVR Moldova | Bogdan Aurescu: „Criza gazului din Republica Moldova, un studiu de caz pe tema acțiunilor hibride” (Revista presei)

  • 10 Noiembrie 2021 09:34
TVR Moldova | Bogdan Aurescu: „Criza gazului din Republica Moldova, un studiu de caz pe tema acțiunilor hibride” (Revista presei)

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit într-un interviu la TV8 despre mecanismele de compensare a prețului majorat la gaze, pentru consumatorii casnici. „Primul instrument cu care se va interveni este ajutorul pentru încălzire în perioada rece a anului. Este un sprijin pe care noi îl folosim în fiecare an, doar că acum este mai îmbunătățit”, a menționat Grosu. Cel de-al doilea instrument pe care îl va propune Guvernul se rezumă așa – zisa „intervenție pe factură”. „Va presupune compensarea în funcție de cât consumă o gospodărie sau alta. Cei care consumă mai puțin, vor fi compensați mai mult, pentru că posibilitățile acestora sunt de regulă mai modeste”, a explicat Igor Grosu. Cel de-al doilea instrument va fi aplicat pentru toate categoriile de cetățeni, doar că în mod diferit, notează sursa citată.

Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a declarat pentru Europa Liberă că 270 de mii de familii vor primi ajutor pentru perioada rece a anului, cu aproximativ 60 de mii mai multe decât anul trecut. „Pot să vă spun preliminar că cheltuielile pentru protecția socială reprezintă cea mai mare parte din bugetul pentru anul 2022 și se majorează foarte semnificativ, cu în jur de 30% față de anul trecut”, a subliniat deputatul.

Criza gazului din Republica Moldova, un studiu de caz pe tema acțiunilor hibride” – titrează TVR Moldova, citându-l pe ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu. În cadrul unui interviu pentru grupul de reflecție Atlantic Council, oficialul român a vorbit despre amenințările în domeniul securității cu care se confruntă țările aliate și partenere NATO din zona pontică, menționând în acest sens conflictele „înghețate” din Georgia, Ucraina și Republica Moldova, dar și insecuritatea energetică. „Am neglijat – ne-am obișnuit cumva cu aceste conflicte prelungite”, a afirmat ministrul român, adăugând că „unii le numesc înghețate, dar nu sunt înghețate. Ceea ce este înghețat este soluția acestor conflicte. Conflictele sunt acolo, soluționarea lor este amânată. (…) Pe lângă conflictele prelungite, cred că este important să abordăm domeniul securității energetice în regiune. Am fost martorii crizei gazului din Moldova – care a fost foarte îngrijorătoare – cred că este un fel de studiu de caz privind acțiunile hibride împotriva unei țări din regiune”, a explicat Aurescu. Ministrul român a adăugat că este necesar ca țările din regiune să fie ajutate pentru a putea face față unor astfel de provocări.

Portalul Sănătate INFO scrie că Valentina Buliga a demisionat din funcția de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, după ce știrea despre numirea acesteia în funcție, a scandalizat opinia publică, care s-a arătat nedumerită de faptul că partidul de la guvernare a acceptat în funcții specialiști din fostele partide aflate la guvernare. Ministerul Sănătății a precizat, la rândul său că angajarea Valentinei Buliga a fost realizată cu încălcări ale legislației în vigoare, adică fără concurs, iar ordinul a fost anulat. De cealaltă parte, directorul Centrului, Boris Golovin, a declarat pentru Sănătate INFO că, de fapt, el a procedat conform legislației atunci când a angajat-o pe Buliga fără un concurs prealabil. „Am demisionat ca să doarmă liniștiți toți care s-au trezit acum. Această funcție a fost vacantă de jumătate de an și eu am toate calificativele pentru această funcție”, a declarat Valentina Buliga.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că este viceprimar al municipiului Chișinău de două zile, transmite ZdG. Publicația amintește că la două ședințe ale Consiliului Municipal Chișinău (CMC), din 28 octombrie și 4 noiembrie, candidatura lui Nagacevschi pentru funcția de viceprimar al mun. Chișinău nu a întrunit voturile necesare. Potrivit Legii privind administrația publică locală, viceprimarii sunt aleși, la propunerea primarului, prin decizia consiliului, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive primarul numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău