TVR Moldova | Ambasadorul UE la Chișinău: Procurorul general al Republicii Moldova trebuie să fie unul credibil și să îndeplinească standardele europene (Revista presei)

  • 01 Noiembrie 2019 09:36
TVR Moldova | Ambasadorul UE la Chișinău: Procurorul general al Republicii Moldova trebuie să fie unul credibil și să îndeplinească standardele europene (Revista presei)

Revista presei din 1 noiembrie 2019

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, declară că Uniunea Europeană este mulțumită de faptul cum a început reforma justiției în țara noastră și spune că procesul prin care va fi ales procurorul general al Republicii Moldova trebuie să fie unul credibil, după cum a declarat diplomatul la TVR Moldova. Fiind întrebat dacă Uniunea Europeană și-ar fi dorit un porocuror european pentru Republica Moldova, oficialul a dat de înțeles că cel mai important rămâne faptul că organele europene din domeniu verifică situația din justiția moldovenească. „Dacă vorbim despre noțiunea „european” în acest sens, înseamnă îndeplinirea standadrelor europene. În această privință, standardele noastre sunt commune: pe de o parte asta ține de valorile care sunt la baza Acordului de Asociere, dar și în cadrul Consiliului Europei, din care face parte și Republica Moldova”, a punctat ambasadorul UE la Chișinău.

Președintele Igor Dodon a dat de înțeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidați la funcția de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaților să verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată, scrie Adevărul. „Dacă o să încerce acum să anuleze concursul sau să meargă pe noi intepretări, atunci se dă iar peste cap toată procedura și deja s-a dat în bară de mai multe ori cu aceste concursuri. S-a luat o decizie, s-au înaintat patru candidaturi, aceste patru candidaturi trebuie să fie examinate de Consiliul Superior al Procurorilor”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.

Unul dintre candidații la funcția de procuror general, susținut pe larg de societatea civilă, dar care nu a trecut preselecția Ministerului Justiției, avocatul Ștefan Gligor, afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă că privește critic rezultatele acestui concurs, deoarece consideră că doi candidați nu au fost verificați la capitolul integritate în modul corespunzător. ”Această concluzie eu o trag din datele indicate în declarațiile de venituri și proprietăți și consider că comisia trebuia să se întâlnească separat într-un exercițiu de evaluare a integrității candidaților înainte de admiterea acestora la interviul final”, a subliniat Ștefan Gligor.

”Socialiștii pregătesc discreditarea unui candidat la șefia Procuraturii Generale”, titrează Ziarul Național. Deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Bolea, a expediat o interpelare ministrului Justiției, Olesea Stamate, prin care solicită să fie informat despre experții naționali și internaționali care au participat la „eșecul” reformei Procuraturii din anul 2016, dar și sumele încasate de către aceștia. Deși parlamentarul nu publică niciun nume, acesta, cel mai probabil, se referă la unul dintre cei patru candidați la funcția de procuror general, Vladislav Gribincea, care a fost președintele Grupului de lucru creat de Ministerul Justiției și Procuratura Generală, notează publicația.

Ziarul de Gardă relatează  despre ”Cine sunt, de fapt, „primarii PDM”, „șantajați să treacă la ACUM sau PSRM”. „Dl Filip să-și retragă cuvintele și să-și amintească cum PDM ne-a șantajat să trecem la ei. Noi nu am trecut niciodată la PDM, de facto. Noi, pur și simplu, manevram niște lucruri, pentru că tot timpul eram speriați cu dosare penale, care nu puteau exista sau că nu vom putea face nimic fără ei”, își amintește Ion Zoină, primarul satului Boghiceni, raionul Hâncești, unul dintre aleșii locali la care a făcut referire Pavel Filip. ZdG publică mai multe opinii ale primarilor.

”E trainică ambarcațiunea PSRM&ACUM?”, se întreabă Iulian Ciocan în tableta sa de la Europa Liberă.  ”Că Alianța PSRM-ACUM e oarecum nefirească și că a fost creată din frica de coordonatorul Plahotniuc se știe bine. Dar lupta pentru Chișinău ar putea să creeze prima fisură serioasă în ambarcațiunea de la guvernare. E mare dorința, atît a PSRM-ului, cît și a ACUM-ului, de a obține funcția de primar al capitalei. Cel care va pierde nu se va simți pesemne prea bine și va rămîne cu o frustrare adîncă. (…) Să remarcăm deocamdată că și cuvîntul „dezolgarhizare” nu mai e rostit cu îndîrjirea din iunie. Dacă sistemul precedent a fost rău și odios, unde sunt vinovații pedepsiți pentru lucruri rele? Parcă nu se prea văd”, remarcă autorul.

Trecutul ca o țară neînțeleasă: despre filmul Grădina Sovietică” – Platzforma.md face o analiză a documentarului de debut al lui Dragoș Turea, ”Grădina Sovietică”, care poate fi văzut în prima săptămână a lunii noiembrie la Patria ”Emil Loteanu”. Filmul povestește istoria ”radiobiologiei” – un tip de agricultură practicat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) cu începere din anii 60. La baza acesteia stă ideea că, în rezultatul expunerii semințelor de cereale, legume și fructe la radiație nucleară (Cesiu, izotopi de Cobalt etc)  acestea dezvoltă mutații ce le fac mai rezistente (la îngheț, secetă etc), mai productive, mai viguroase, mai roditoare. RSSM a devenit, sub Hrușciov, un fel de cîmp experimental în care acest tip de agricultură era aplicat pe larg pentru a spori producția agricolă. RSSM urma să devină o grădină a Uniunii Sovietice (de unde și numele filmului) și urma să hrănească toate popoarele ”frățești” ale URSS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău