TVR: Ivan Diacov: Adunarea în care au fost aleşi membrii CSP a fost organizată la Filarmonică şi a semănat mai mult cu o petrecere (Revista presei)

  • 11 Iulie 09:56
TVR: Ivan Diacov: Adunarea în care au fost aleşi membrii CSP a fost organizată la Filarmonică şi a semănat mai mult cu o petrecere (Revista presei)

Publicația Cotidianul notează într-un editorial că ceea ce se întâmpla în R.Moldova în ultima lună este probabil cea mai bună perioadă a Chișinăului din ultimii mulți ani. Încet, reînvie încrederea dintre politicieni și cetățeni. Autorul Alexandru Damian scrie că „eșafodajul clientelar construit de Vladimir Plahotiuc se prăbușește rapid, iar relația dintre Chișinău și partenerii europeni și americani se ameliorează vizibil”.

Autorul crede că marea provocare pentru guvernul Maiei Sandu este însă ce va pune în loc. „Publicarea raportului Kroll, demiterea sau forțarea demisiei a multor personaje toxice de la Chișinău, modificările legislative recente sunt semnale pozitive, dar ceea ce va conta este cum acești oameni vor fi înlocuiți. Și în special de către cine, notează aceeași publicație”.

Subiectul legat de situația din sistemul de justiție de la Chișinău, în special eventuala demisie a procurorului general, Eduard Harunjen, rămâne în atenția presei.

În publicația românească Podul, autorul Vlad Țurcanu scrie că este doar o chestiune de timp până când Eduard Harunjen va fi disponibilizat.

El crede că procuratura este tentantă și pentru dosarele care se ascund în sertarele sale. „De când a încăput definitiv pe mâna lui Vladimir Plahotniuc, acum 10 ani, printr-un troc cu ex-președintele Partidului Moldova Noastră, Serafim Urechean, căruia îi „revenise” inițial Procuratura, în urma împărțelei de instituții în cadrul primei Alianțe pentru Integrare Europeană, nimeni dintre politicienii moldoveni, afară de oligarhul căzut acum în dizgrație, n-a călcat în sediul Procuraturii, decât în cătușe”, mai notează podul.ro

Subiectul despre procurorul general Eduard Harunjen a fost discutat și la postul de televiziune TVR Moldova. Fostul procuror Ivan Diacov consideră că ar trebui mai întâi să fie reformat Consiliul Superior al Procurorilor şi apoi demis procurorul general Eduard Harunjen. El menţionează că adunarea în care au fost aleşi membrii CSP, de acum câţiva ani, a fost organizată la Filarmonică şi a semănat mai mult cu o petrecere.

Când au făcut adunarea aceea prima dată, la Filarmonică, ne-au grămădit, am votat noi repede, repede şi au enunţat: «Stimaţi colegi, până o să numărăm, iată la etajul doi acolo este masă, duceţi-vă să vă ocupaţi». Ne-am ridicat, dar acolo o masă: votcă, cognac, mâncăruri, Nataşa Gordienco, toţi artiştii din R.Moldova… Oameni buni, am băut şi-am «guleit» vreo cinci ceasuri. Când ne cheamă şi ne citesc votul, am rămas trăsniţi”, a spus Ivan Diacov, la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Conducerea companiei Teleradio Moldova, susține că postul public de televiziune Moldova1 a devenit ținta unei campanii de defăimare inițiată de partidele de la guvernare. Reprezentanții companiei publice susțin într-un apel public, lansat, după audierile parlamentare de ieri, că partidele de guvernare  încercă să instituie un „control politic”. În acest sens, conducerea Moldova 1 solicită societății civile, ong-urilor de media, dar și misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, să ia atitudine și să-i ofere suport, notează Ziarul de Gardă.

Aceeași publicație, Ziarul de Gardă scrie despre averile deținute de mai mulți miniștri din actualul Guvern. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, este milionar conform declarației sale de avere. El a scris că nu îi este rușine nici pentru o secundă să-și declare averea, pentru că sunt lucruri pentru care a muncit cinstit.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță vine în funcție de la conducerea Fondului Global pentru Inovare, acolo unde pe parcursul anului trecut a ridicat un salariu de 115 mii de euro, potrivit declarației de avere și interese depuse de aceasta odată cu accederea în funcție.

Ziarul de Gardă scrie și despre veniturile Ministrului Sănătății, Alla Nemerenco.  Ea a obținut anul trecut venituri în valoare de aproximativ 37 de mii de euro. Anterior, publicația a scris și despre noul ministru al Afacerilor Externe, care anul trecut a obținut anul trecut salarii de zeci de mii de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
23,94 °C
cer senin
Umiditate:25 %
Vint:2,1 m/s
Mon
18 °C
Tue
15 °C
Wed
13 °C
Thu
12 °C
Fri
11 °C

Curs oficial BNM 15 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5214 -0.0000
USD 17.7073 -0.0000
RON 4.1219 -0.0000
UAH 0.7148 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău