TV8/Surse: Ce nume se vor regăsi în Guvernul propus de Natalia Gavriliță (Revista presei)

  • 05 Februarie 2021 09:37
TV8/Surse: Ce nume se vor regăsi în Guvernul propus de Natalia Gavriliță (Revista presei)

Revista din 5 Februarie 2021.

Agenția IPN publică un interviu cu premierul desemnat, Natalia Gavriliță, care, ca și președinta Maia Sandu, se pronunță pentru alegeri anticipate și își exprimă speranța că Guvernul său nu va fi votat. Ea crede că deputaților ”nu li se va ridica mâna” să voteze Guvernul când vor vedea programul pe care îl va propune. ”Noi venim cu un program care intră în conflict direct cu felul în care politicienii corupți văd rolul statului. Intenția noastră este să lichidăm schemele de delapidare, să protejăm averea statului, să oprim schemele de corupție și contrabandă și să oferim economiei, antreprenorilor, oamenilor care aduc valoare o gură de oxigen necesară pentru ieșirea din criză”, a subliniat Natalia Gavriliță, adăugând: ”noi înțelegem că mulți deputați se țin de funcții și sunt într-atât de disperați, încât pot să voteze chiar și un Guvern bun. De asta eu am o abordare foarte serioasă față de acest proces și merg în Parlament cu o echipă profesionistă și un program bine lucrat. Luăm în calcul scenariul ca acest Guvern să fie votat de acest Parlament, dar miza este să pregătim votarea acestui Guvern în următorul Parlament, un Parlament actualizat, mai curat și mai legitim”, după cum a afirmat premierul desemnat.

În componența Guvernului Gavriliță, care urmează să ceară sprijinul Parlamentului, se regăsesc foști miniștri din Guvernul Sandu și oameni din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat președintele interimar al PAS, Igor Grosu, la TVR Moldova.

Iar TV8 publică, pe surse, numele unor candidați la funcțiile de miniștri. Astfel, la Ministerul de Externe ar urma să fie desemnat deputatul PAS, Mihai Popșoi, la Ministerul Sănătății, consiliera președintei Maia Sandu, Ala Nemerenco, la Ministerul de Interne, o altă consilieră – Ana Revenco, la Ministerul Economiei secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, iar la ministerul Educației – secretarul general la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Anatol Topală, relatează TV8, precizând că nu se cunoaște deocamdată, cine va fi desemnat la ministerul Finanțelor, Agriculturii, Apărării și Justiției.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi susține că Vladimir Plahotniuc l-a obligat să demisioneze din funcția de ambasador în SUA, întrucât nu ar fi fost mulțumit de felul în care acesta activa, scrie Cotidianul, cu referire la declarațiile acestuia făcute la postul N4. „Am stat ambasador din august până în noiembrie. Am fost rechemat de urgență, mi se rupeau mâinile la spate să depun cerere din motive de sănătate, pentru a avea acoperire în fața Washingtonului, că Ciocoi ar fi bolnav și a decis singur să revină acasă. Am refuzat să scriu cerere din motiv de sănătate. Am înțeles că nu puteam să lupt împotriva sistemului în acele condiții, dar singurul lucru pe care îl puteam accepta a fost o cerere de demisie din motive personale”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În presă mai găsim titluri și ecouri ale vizitei la Paris a președintei Maia Sandu.

Emmanuel Macron o îndeamnă pe Maia Sandu să facă „reforme curajoase”: „Îmi doresc ca Franța și UE să vă poată însoți cu tărie și pe termen lung”, reține Ziarul Național o declarație a președintelui francez, preluată de la AFP. ”Considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova oscilează de la un scrutin la altul între susținătorii apropierii de Moscova și cei care sprijină integrarea europeană, în special prin legăturile sale cu România vecină”, notează agenția de știri franceză.

Un mesaj formidabil de speranță”, titrează Europa Liberă cu declarație a președintelui francez, Emmanuel Macron, făcută la întâlnirea cu Maia Sandu la Palatului Elysée. ”Vizita Dvs. nu este pentru noi una întâmplătoare și corespunde schimbării produse în Moldova”, a spus Macron.

Franța și UE o vor însoți pe Maia Sandu în lupta cu corupția din R. Moldova” – un alt titlu din presa națională, pe care îl citim în Gazeta de Chișinău. Vorbind alături de Emmanuel Macron, înainte de discuții cu acesta la un prânz de lucru, Maia Sandu a spus că a primit „un mandat puternic din partea cetățenilor” să construiască un stat de drept, că R. Moldova vede în apropierea de Uniunea Europeană „calea cea mai scurtă către democrație și prosperitate” și că a simțit mereu în anii de independență „solidaritatea Franței”, notează sursa citată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău