TV8/Pavel Filip: În 2016, deși PDM a anunțat public susținerea pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale, membrii organizațiilor teritoriale erau somați să-l susțină pe Igor Dodon (Revista presei)

  • 11 Noiembrie 2020 09:42
TV8/Pavel Filip: În 2016, deși PDM a anunțat public susținerea pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale, membrii organizațiilor teritoriale erau somați să-l susțină pe Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei - 11 noiembrie 2020.

În 2019 spuneau că Dodon este „trădător de țară”, iar acum semnează în susținerea sa”, scrie Cotidianul, cu referire la unii primari din Soroca. Publicația citează Observatorul de Nord, de la Soroca, ce relatează că cel puțin doi dintre primarii care au semnat scrisoarea în susținerea lui Igor Dodon au semnat una și în 2019, când s-a format coaliția dintre PSRM și Blocul ACUM. Atunci, semnatarii îl acuzau pe Dodon că este „trădător de țară”. Sergiu Cetulean, primar de Parcani, susține că s-a convins între timp că „Dodon nu mai este trădător de țară”, iar semnătura lui acum în susținerea sa e pentru că nu-și dorește „haos în țară”. Printre cei pentru care Igor Dodon era trădător acum un an, iar în prezent merită susținut, se numără și primarul din Băxani, care susține că s-a răzgândit pentru că șeful statului l-ar fi „ajutat la reparația” unui drum din localitate.

Alegerile prezidențiale de duminică au o importanță crucială pentru Republica Moldova, consideră politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA de la București, citat de Ziarul Național. „O victorie a lui Igor Dodon va consolida linia promoscovită și deja nervozitatea la Moscova a crescut după victoria lui Joe Biden. Eșecul alegerilor prezidențiale de duminică ar însemna o înfrângere în apropierea granițelor ruse și ar fi foarte prost privită. O victorie a Maiei Sandu ar întări direcția proeuropeană, care a fost abandonată câțiva ani, reluată în timpul prim-ministeriatului Maiei Sandu și abandonată din nou. Este vorba despre o alegere istorică”, crede politologul. În opinia lui, prezența Maiei Sandu la o dezbatere cu Igor Dodon ar fi instrument de propagandă prorusă. „Ar fi existat în cadrul dezbaterii o serie de inechități și de capcane, niște întrebări pe care ar fi pus-o pe Maia Sandu într-o dificultate. Nu era o dezbatere onestă, ci riscantă,”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Și tot în Ziarul Național este citat deputatul Iurie Reniță, care afirmă că ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, nu ar reprezenta la Moscova interesele țării, ci exclusiv interesele președintelui Igor Dodon. ”Ceea ce informa Neguța la Ministerul de Externe de la Chișinău era și este „floare la ureche” în comparație cu ceea ce făcea în realitate la Moscova, informându-l personal doar pe șeful său de partid, Igor Dodon. Acest fapt era cunoscut de toți foștii miniștri de Externe de la 2017 încoace (inclusiv de cei de la SIS), dar niciunul din aceștia n-a avut elementarul curaj să-l revoce din funcție”, menționează fostul diplomat, Iurie Reniță.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că autoritățile de la Tiraspol ar fi început o campanie de mobilizare a cetățenilor moldoveni din regiune pentru a merge la vot la 15 noiembrie, scrie Ziarul de Gardă. Aceștia ar fi îndemnați și impuși să voteze pentru Igor Dodon, iar dacă vor demonstra acest lucru vor primi câte 800 de lei. „Deja cunoaștem numele unor ”activiști-dodnoști”, care umblă cu șumuege de bani – n-o să uităm numele lor! Președinții ”selisovetelor” completează listele celor rămași prin sate cu buletine moldovenești. Listele întocmite sunt expediate ”sus” – către ”administrație”, mai spune deputatul PAS. De asemenea, spune Oazu Nantoi, bugetarii vor fi impuși să meargă la vot, în caz contrar sunt amenințați cu demisia.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a deschis „cutia pandorei”, într-un interviu pentru TV8. Politicianul a declarat că la alegerile prezidențiale din anul 2016, deși PD a anunțat public susținerea pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale, de fapt, membrii organizațiilor teritoriale erau somați să-l susțină pe Igor Dodon, pe atunci candidatul socialiștilor la prezidențiale. „În vizitele mele în teritoriu oamenii mi-au invocat această nemulțumire că au fost indicații de la partid că în anul 2016 să lucreze pentru Igor Dodon. Este o realitate și oamenii sunt indignați până în ziua de astăzi”, a declarat Pavel Filip.

Portalul Anticorupție.md scrie despre ”Miniștrii electorali ai lui Dodon” – un articol în care relatează despre averile și interesele noilor membri ai Cabinetului Chicu. Între altele, se menționează că noul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc elogia în 2016 armata separatistă din Donbas, susținută de Federația Rusă. El, în calitatea sa de președinte al Uniunii Ofițerilor a declarat în cadrul unei conferințe la Academia de Științe a Moldovei, că „exemplul Donbasului este demn de toată admirația”, având în vedere că rebelii din regiune au reușit să opună rezistență armatei ucrainene. (..) În februarie curent, fiind în funcția de ministru, Aurel Ciocoi a făcut o declarație care a scandalizat opinia publică. Acesta a declarat că armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge. „A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat atunci ministrul Ciocoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău