TV8: „Sancțiuni ANI doar pe hârtie: 197 de persoane nu ar mai trebui să ocupe funcții publice. Cum scapă demnitarii?” (Revista presei)

  • 23 Februarie 2021 09:22
TV8: „Sancțiuni ANI doar pe hârtie: 197 de persoane nu ar mai trebui să ocupe funcții publice. Cum scapă demnitarii?” (Revista presei)

Revista presei din 23 Februarie 2021

Cu o zi înainte de ședința Curții Constituționale, fostul șef de stat și actualul lider al Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a avertizat-o pe Maia Sandu, că „insistând pentru dizolvarea Parlamentului riscă să încalce Constituția”, relatează Cotidianul. „Colegii mei, specialiști în domeniul juridic, mi-au transmis astăzi că Comisia de la Veneția de câteva ori s-a expus foarte clar asupra rolului președintelui țării în deblocarea crizei politice prin dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Concluzia fermă este – Dizolvarea Parlamentului în cazul când deputații sunt gata să voteze un Guvern și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, a scris Dodon pe Telegram.

Iar Adevărul îl citează pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a opinat la TV8 că decretul președintelui Maiei Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de pemier va fi declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Andrei Năstase a dat de înțeles că Înalta Curte nu poate lua altă decizie decât să anuleze decretul, pentru că există hotărârile anterioare ale Curții, care spun că președintele țării este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier care este propus de o majoritate parlamentară. „Din punctul meu de vedere, este o hotărâre predictibilă, având în vedere jurisprudența și dispozițiile Constituției”, a afirmat Andrei Năstase. El a mai declarat că Platforma DA pledează pentru anticipate, însă propune să-și asume formarea unui Guvern anti-criză, care să aibă și rolul de a pregăti alegerile parlamentare anticipate.

Ecologistul Alecu Reniță, votant al Declarației de Independență, a lansat un apel de urgență către președinta Maia Sandu, solicitând convocarea neîntârziată a Consiliului Suprem de Securitate, care să găsească soluții la două chestiuni de interes major național, și anume: „1. Numirea în fruntea domeniului sănătății a unei personalități puternice, cu voință, viziune profesionistă și capacități manageriale, care să facă față expansiunii periculoase a pandemiei. Fiecare zi amânată din cauza blocajului organizat de criminalii lui Dodon înseamnă pierderi de vieți omenești; 2. Igor Dodon prezintă un imens pericol social. El se află în spatele paralizării activității Parlamentului, Guvernului și Justiției „independente”. Episodul „kuliok” este o probă incontestabilă, de bază, pentru izolarea, anchetarea și tragerea la răspundere penală a coruptului Igor Dodon. Până vom stârpi sistemul corupt și vom învinge la alegerile parlamentare anticipate, mai avem nevoie de un lucru foarte necesar – să rămânem în viață și să participăm la vot. E rugămintea tuturor celor care v-au susținut și vă susțin în continuare”, se arată în apelul publicat de Ziarul Național.

„Sancțiuni ANI doar pe hârtie: 197 de persoane nu ar mai trebui să ocupe funcții publice. Cum scapă demnitarii?”, încearcă să developeze subiectul TV8. „Poate fi lipsit de mandat un ales al poporului care a comis ilegalități? Teoretic da! Practica arată însă că niciun deputat, primar, președinte de raion sau consilier, prins în conflict de interese sau incompatibilitate de funcție, nu a fost lipsit de mandat. Cazuri sunt multe. Doar din 2019 și până în septembrie 2020, ANI a obținut decizii definitive de eliberare din funcție a peste 100 de primari, președinți de raioane și consilieri locali, dar niciunul nu s-a clintit din fotoliu”, notează TV8.

„Imunizarea în masă este salvarea noastră. În ultima perioadă a crescut numărul cazurilor grave de COVID, inclusiv în rândul copiilor”, atenționează mai mulți medici, la TVR Moldova. Ex-viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, directorul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani din Chișinău, a subliniat că majorarea numărului de infectări, dar mai ales numărul mare de cazuri grave, inclusiv la copii, arată că tulpina britanică este prezentă și în Republica Moldova. Ea a mai spus că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de pneumonii în rândul copiilor, iar aceasta este o urmare a coronavirusului.

                                                                                   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău