Tusk califică drept „inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: „O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

  • 11 Septembrie 20:20
Tusk califică drept „inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: „O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat marți decizia Germaniei vecine de a înăspri controalele la frontieră în încercarea sa de a reprima migrația ilegală, considerând-o o “suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”.

„Din punctul de vedere al Poloniei, acest tip de acțiune este inacceptabil”,  a declarat Tusk în timpul unei reuniuni a diplomaților polonezi, relatează Politico Europe, citat de caleaeuropeana.ro

El a adăugat că, în orele următoare, Polonia „va contacta alte țări afectate de decizia Berlinului pentru consultări urgente cu privire la modul de a acționa în cadrul forumului UE pe această temă. Sper că, în spiritul Uniunii Europene, vom discuta despre aceasta”.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a anunțat luni că vor fi introduse temporar controale mai stricte la toate frontierele terestre ale Germaniei pentru a reduce migrația ilegală și a îmbunătăți securitatea. 

Măsura vine în contextul în care coaliția de guvernare a țării încearcă să își inverseze soarta politică și să țină în frâu valul extremei drepte prin adoptarea unor măsuri mai dure privind migrația.

Ministerul a declarat că vor fi instituite controale temporare la frontierele terestre ale Germaniei cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca.

Există deja controale suplimentare la frontierele cu Polonia, Elveția și Cehia, care vor rămâne în vigoare până la 15 decembrie, și la frontiera cu Austria, până la 11 noiembrie.

Drept reacție la decizia Berlinului, Comisia Europeană a militat pentru măsuri ”proporționale” care trebuie să rămână ”excepționale”.

Însă Tusk, fost președinte al Consiliului European, a numit decizia Germaniei o „suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”. Acordul Schengen, semnat pentru prima dată în 1985, permite acum călătoriile fără restricții între toate cele nouă țări care au graniță comună cu Germania.

„Nu am nicio îndoială că situația politică internă a Germaniei este cauza înăspririi acestor măsuri, și nu politica noastră față de migrația ilegală la frontierele noastre”,  a declarat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău