Turcia trimite nava de explorare Oruc Reis în Mediterana de Est

  • 12 Octombrie 08:18
Turcia trimite nava de explorare Oruc Reis în Mediterana de Est

Marina turcă a informat duminică că nava de explorare Oruc Reis va fi în Mediterana de Est "din 12 până în 20 octombrie" în zona în care s-a aflat în lunile august și septembrie, ceea ce ar putea genera tensiuni suplimentare în relația Turciei cu Grecia, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Oruc Reis va desfășura activități în zonă, inclusiv la sud de insula greacă Kastellorizo, conform mesajului transmis de sistemul de avertizare maritimă NAVTEX.

Atena și Ankara au cunoscut o lună de mari tensiuni după desfășurarea de către Turcia, din 10 august până la mijlocul lunii septembrie, a acestui vas escortat de nave de război pentru a efectua explorări în largul insulei elene, la 2 km de coasta Turciei, o zonă cu potențial ridicat de zăcăminte de gaze naturale.

Grecia revendică controlul asupra apelor ce înconjoară insula Kastellorizo, pretenție respinsă de Turcia, care insistă că are drepturi mai extinse datorită litoralului său mai lung.

Ankara și-a desfășurat acțiunile în Mediterana de Est ignorând apelurile repetate din partea Uniunii Europene și ale Atenei care i-au cerut să înceteze.

Navei Oruc Reis i se va alătura în următoarea misiune de "sondaj seismic" alte două nave, Ataman și Cengiz Han, potrivit NAVTEX.

Schimburile bilaterale la cel mai înalt nivel de la începutul tensiunilor au avut loc săptămâna trecută, când miniștrii de externe ai Turciei și Greciei s-au întâlnit în marja unui forum de securitate desfășurat la Bratislava.

În cadrul unui summit desfășurat la începutul acestei luni, UE a amenințat Ankara cu sancțiuni dacă Turcia nu va opri activitățile de explorare în apele revendicate de Cipru și Grecia. Turcia a descris această amenințare ca fiind "neconstructivă", dar cea mai recentă decizie a Ankarei va face să crească din nou tensiunile în relația dintre Ankara și Bruxelles.

Ministrul german de externe Heiko Maas urmează să efectueze miercuri o vizită la Ankara, potrivit presei de stat turcești TRT, în cadrul căreia problematica Mediteranei de Est va ocupa un loc central.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău