Turcia propune găzduirea de noi negocieri de pace ruso-ucrainene

  • 02 Martie 14:28
Turcia propune găzduirea de noi negocieri de pace ruso-ucrainene

Turcia i-a propus vineri ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în timpul Forumului Diplomatic de la Antalya, să găzduiască noi negocieri de pace ruso-ucrainene, atunci când cele două părți în conflict vor fi pregătite, scrie G4Media.

Lavrov a avut la începutul acestui forum o întâlnire cu omologul său turc Hakan Fidan, care i-a transmis această disponibilitate a Turciei de a găzdui noi tratative, după cele desfășurate la Istanbul în martie 2022 la câteva săptămâni după lansarea invaziei ruse în Ucraina, dar care s-au încheiat atunci fără rezultat.

La acele negocieri a făcut referire tot vineri și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că au fost la acea vreme o „mare oportunitate”, dar au fost sabotate, fără a oferi alte detalii.

El a declarat că sprijină „în principiu” planul de pace în zece puncte prezentat în 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a cerut „mai multă diplomație”.

Acest plan prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești, puncte pe care Rusia le consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul. De partea sa, Rusia a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii și a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și le-a reproșat responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile din martie 2022 în urma solicitării Washingtonului.

Răspunzând noii propuneri venite din partea Turciei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lăudat inițiativa, dar a adăugat că încă nu s-au schimbat condițiile „operațiunii militare speciale”, expresia prin care președintele rus Vladimir Putin se referă la războiul din Ucraina.

Lavrov a asigurat în acest timp că Rusia nu are nicio intenție să atace vreo altă țară din Europa de Est. „Nu avem astfel de planuri și nici nu putem avea. Însă americanii au. Pentru că ei simt că Europa se îndepărtează de ei. Europa a devenit principala victimă a politicii de atragere a Ucrainei în NATO”, consideră șeful diplomației ruse.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi, la o audiere într-o comisie a Congresului SUA, că dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, următoarele amenințate vor fi statele baltice și există riscul unui război direct între Rusia și NATO.

Solicitat să comenteze aceste afirmații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „este vorba despre o nouă declarație extrem de iresponsabilă”, din seria celor care au venit în ultimele zile dinspre „diferite capitale europene, iar acum și de peste Ocean”. Declarații de acest fel „agravează tensiunile, deși se părea că nu pot fi agravate și mai mult”, a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău