Turcia | O jurnalistă a ziarului de opoziție Cumhuriyet a fost condamnată la închisoare

  • 19 Iulie 2018 15:02
Turcia | O jurnalistă a ziarului de opoziție Cumhuriyet a fost condamnată la închisoare MedyaTava

O instanță din Turcia a condamnat la peste doi ani de închisoare o jurnalistă a ziarului de opoziție Cumhuriyet, acuzată că din cauza relatărilor sale, unele persoane au devenit potențiale ținte ale grupărilor militante, a comunicat ziarul turc.

Organizații pentru drepturile omului au exprimat preocupări în legătură cu libertatea presei în Turcia, unde președintele Recep Tayyip Erdoğan a câștigat alegerile prezidențiale în luna iunie, asumându-și un mandat mai puternic, de președinte executiv. Cazul în care este implicată jurnalista Canan Coskun a fost declanșat în urma unui articol scris de aceasta în septembrie, în legătură cu interogarea și reținerea de către procurori a unor avocați care reprezentau doi profesori aflați în greva foamei, având legături cu gruparea militantă de stânga DHKP-C, pe care Turcia a desemnat-o drept teroristă.

Instanța a stabilit că Coskun "a făcut o țintă din persoanele implicate în lupta antiterorism", precizează Cumhuriyet. Un avocat al jurnalistei a afirmat la tribunal că dezvăluirea numelui unui procuror în acel articol nu l-a făcut pe acesta o țintă și a respins acuzațiile formulate împotriva lui Canan Coskun, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de organizația Amnesty International. "O nouă pedeapsă pentru libertatea presei", a scris pe Twitter un parlamentar al principalului partid de opoziție. "Este suficient să scrii un articol și să fii jurnalist, pentru ca instanța să aibă 'o opinie negativă", a adăugat parlamentarul, care a fost prezent la audieri. În aprilie, o instanță turcă a condamnat 14 angajați ai Cumhuriyet la închisoare, pentru acuzații de terorism și sprijinirea unui cleric din SUA, pe care Turcia îl învinuiește pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.

De atunci, peste 120 de jurnaliști au fost arestați și peste 180 de canale mass-media au fost închise pentru suspiciuni că ar avea legătură cu rețeaua clericului Fetullah Gulen.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău