Turcia cere Germaniei extrădarea unui cunoscut jurnalist de opoziție și a altor 68 de suspecți de terorism

  • 28 Septembrie 2018 15:13
Turcia cere Germaniei extrădarea unui cunoscut jurnalist de opoziție și a altor 68 de suspecți de terorism

Guvernul turc a cerut Germaniei extrădarea jurnalistului Can Dundar, fostul redactor-șef al cotidianului turc de opoziție Cumhuriyet, și a altor 68 de persoane suspectate de terorism, solicitare care coincide cu vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Berlin, scrie vineri ziarul turc Yeni Asir, relatează dpa.

Ankara a transmis Germaniei o "listă cu teroriști", scrie Yeni Asir. Turcia cere extrădarea "urgentă" a celor 69 de persoane, a spus cotidianul, adăugând că lista prezintă adresele și fotografiile suspecților, arătându-i intrând și ieșind din apartamentele lor din Germania.

Pentru moment nu există nicio reacție din partea Germaniei.

Can Dundar, fostul redactor șef al ziarului de opoziție Cumhuriyet, este acuzat de dezvăluirea unor secrete de stat. El trăiește în exil în Germania din 2016 și este judecat în absență în Turcia.

Dundar urma să ia parte vineri la o conferință de presă cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele Erdogan, însă a anunțat pe portalul său media că nu va mai participa. "Am decis să nu particip," a scris el.

Turcia amenințase să anuleze conferința de presă dacă Dundar ar fi fost prezent.

Cotidianul Yeni Asir a precizat că pe lista trimisă de Turcia se află universitari bine cunoscuți, precum și suspecți pentru lovitura de stat eșuată din 2016, între care și presupusul "creier" al puciului, Adil Oksuz. Turcia a cerut în iunie Germaniei să îi furnizeze informații cu privire la locul unde se află Oksuz, un confident al clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat, potrivit agenției de presă Anadolu.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău