Turcia a anunțat încheierea operațiunii militare ”Scut pe Eufrat” de peste granița cu Siria

  • 30 Martie 2017 09:59
Turcia a anunțat încheierea operațiunii militare ”Scut pe Eufrat” de peste granița cu Siria

Turcia a anunțat încheierea cu succes a operațiunii militare ”Scut pe Eufrat”, prin care trupele turce au participat în ultimele șapte luni la lupte de peste granița cu Siria. Totuși, premierul nu a exclus posibilitatea unei noi operațiuni militare și nici nu a precizat dacă forțele militare tuce vor părăsi acum teritoriile eliberate de peste graniță, transmite BBC.

Ankara și-a lansat ofensiva militară în august 2016, într-o încercare de a îndepărta pozițiile jihadiștilor Statului Islamic și de a opri cuceririle făcute de luptătorii kurzi la granița dintre Siria și Turcia, scrie news.ro.

”Operațiunea Scut pe Eufrat a avut succes și s-a încheiat. Orice operațiune care va urma acesteia va avea un alt nume”, a declarat premierul Binali Yildirim.

Pe 24 august, militarii turci, tancuri și avioane au trecut granița pentru a împinge pozițiile jihadiste de pe o porțiune de 100 de kilometri de frontieră cu Siria.

De asemenea, armata turcă a colaborat cu rebelii sirieni pentru a captura mai multe orașe, inclusiv Jarablus, înainte de a se muta operațiunea militară în direcția Al-Bab.

Operațiunea a avut ca scop prevenirea trecerii miliților kurde siriene de la YPG la vest de Eufrat, unde se muteau unii cu alte zone kurde din Siria.

Ankara e îngrijorată că kurzii sirieni vor încerca să pună bazele unor teritorii auto-guvernate, cum este și regiunea autonomă kurdă din Irak.

Anunțul cu privire la această operațiune vine în aceeași zi în care șeful diplomației americane vizitează Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău