”Tsukuru Taziki cel fară de culoare și anii săi de pelerinaj” de Haruki Murakami

  • 17 Noiembrie 2014 15:23
”Tsukuru Taziki cel fară de culoare și anii săi de pelerinaj” de Haruki Murakami

”Tsukuru Taziki cel fară de culoare și anii săi de pelerinaj”, roman care pot să zic că se aseamănă cu ”Pădurea Norvegiană” de același autor, dar evident sunt un pic diferite.

Totul începe prin anii ’90 într-un oraș de provincie din Japonia, unde cițiva copii de 16-17 ani reușesc să formeze un grup prietenesc perfect. Acel grup le oferea liniște, pace și ajutor când aveau nevoie. Grupul era compus din 5 persoane, 2 fete Neagra și Dalba și 3 băieți, Albastru, Roșu și Tsukuru care era singurul lipsit de culoare în nume. Acțiune se începe atunci când ei toți termină școala, Tsukuru spre deosebire de restul grupului dorea să plece la Tokyo, pentru că îi plăceau gările și dorea să devină inginer ca să le construiască și doar în Tokyo găsea facultatea de care avea nevoie.
 
 
Grupul nu a mai rămas cum era înainte, Tsukuru a fost dat afară, fără să i se explice de ce. Tsukuru era singur, era fără de culoare și lipsit de personalitate. Zi de zi, mai exact 16 ani, se trezea, mânca și pleca la lucru. Totul pâna într-o zi, când cineva la convins să-și rezolve problemele cu trecutul, să-și găsescă răspunsurile. Zis și făcut, el cu greu dar își găsi curajul de-a răscoli trecutul, și începe să-i viziteze unul câte unul, văzând că toți tare s-au schimbat. Alfă că Dalba – motivul din care Tsukuru a fost dat afară din grup – era moartă, cineva a ucis-o. Într-o mică excursie în Finlanda, unde o vizitase pe Albastra. Apoi mai află că de fapt nu l-au dat afară și că totul era mult mai complicat.
 
Tsukuru, personaj care la urmă găsește ce a căutat și totuși parcă mai avea cîteva întrebări la care nu găsise răspunsuri. Romanul parcă nu-i terminat, probabil (sper) că Murakami îi pregătește o continuare.
 
 
Recenzie de Cristian Plop
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău