Trupele rusești din Transnistria staționează ILEGAL (Revista presei)
-
03 Mai 2017 09:23
Revista presei din 3 mai 2017
Trupele rusești din Transnistria staționează ILEGAL, iar statutul de neutralitate al R.Moldova NU contravine aderării la sisteme colective de securitate, titrează Ziarul Național. Curtea Constituțională a hotărât că dislocarea pe teritoriul R.Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Unul dintre autorii sesizării, liberalul Valeriu Munteanu, a salutat decizia Curții și a apreciat faptul că „Înalta Curte nu a omis să menționeze că Federația Rusă nu și-a retras trupele sale de ocupație din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a R.Moldova, ce constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a R. Moldova, precum și a dreptului internațional. La fel, Curtea precizează că din timpul ocupației sovietice a actualului teritoriu al R. Moldova (1944-1991) până în prezent în partea estică a țării mai sunt dislocate trupe de ocupație ale Federației Ruse”, citim în Ziarul Național.
Portalul Deschide.md anunță că ambasadorul Kremlinului, însărcinat cu misiuni speciale, Serghei Gubarev vine la Tiraspol „pentru a stopa instituirea controlului comun moldo-ucrainean la Cuciurgan. Potrivit portalului Deschide.md, vizitele, tot mai frecvente, a lui Gubarev în regiunea separatistă dau de înțeles că regiunea separatistă, dar și Rusia, sunt îngrijorate de planurile Chișinăului și Kievului de a institui control comun la frontieră pe segmentul transnistrean. La 12 aprilie acesta a întreprins o vizită-fulger la Tiraspol pentru a face front comun cu Tiraspolul pe subiecte importante pentru separatiști, cum ar fi convocarea cât mai rapidă a unei noi runde ne negocieri în formatul „5+2”, cu includerea în acest format a unor subiecte precum controlul comun la Cuciurgan, dar și decizia de a renunța la contractul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan”.
Mold-stret titrează: În loc de majorare, Guvernul pregătește optimizarea salariilor la stat. Salariații din sectorul bugetar, în special cei din domeniul educației continuă să spere la o majorare mai semnificativă a salariilor. Aceasta însă este puțin probabilă în acest an, din cauza că cheltuielile statului pentru plata salariilor și așa sunt exagerate, susține Guvernul… În același timp, Guvernul recunoaște în Memorandumul suplimentar cu privire la politicile economice si financiare asumat în relația cu FMI că nu are bani pentru majorarea cheltuielilor pentru salarizare”, scrie Mold-street.
„Turismul în Moldova, cu proiecte de milioane fără continuitate” – un articol de pe portalul MoldNova. Potrivit publicației, „lipsa unui program național de dezvoltare a turismului și nevalorificarea obiectivelor existente sunt principalele obstacole în calea evoluării acestui sector al economiei naționale. „Trebuie un program național, așa cum este în toate țările, care să includă proiecte de amenajare a plajelor, de restabilire a taberelor de odihnă etc. De la 500 de tabere am rămas cu 200. Chișinăul nu este valorificat în proporție de 98%. Lacul Ghidighici nu este valorificat. Fiecare face cum îl duce capul”, atenționează președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova, Viorel Miron.