Tribuna | Vlad Filat a spus ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia instanței în privința sa

  • 04 Decembrie 2019 12:41
Tribuna | Vlad Filat a spus ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia instanței în privința sa Stiri.md

Fostul premier, Vlad Filat, a explicat, în cadrul unui interviu pentru Tribuna ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia de ieri a instanței.

Astfel, potrivit sursei citate, Vlad Filat a afirmat că unele reacții la decizia Judecătoriei Chișinău au fost obiective, iar altele - subiective, din partea celor care nu cunosc adevărul despre dosar și condițiile ce au condus la eliberarea sa condiționată. De asemenea, Vlad Filat a calificat dosarul său drept unul politic și a explicat care au fost argumentele care au dus la ieșirea sa din detenție.

„Conform prevederilor legale, deținutul care întrunește condițiile legii și ispășește o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare condiționată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen, este, cel puțin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanțele naționale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani și ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbește, pornind de la reavoință. Trebuie de menționat că, de rând cu ispășirea a două treimi din termen trebuie să fie întrunite și un șir de alte condiții, care au fost respectate în cazul meu”, a menționat Vlad Filat.

De asemenea, el a menționat că, în situația în care au fost întrunite condițiile eliberării condiționate, a depus cererea către administrația penitenciarului, care, în termen legal, a examinat acest demers și a înaintat, prin vot unanim, solicitarea respectivă. „După aceasta, fără nici un fel de planificare sau încercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de către conducătorul instituției penitenciare instanței de judecată. (...) Și de ce data de 12 noiembrie, la care se face referință? Deoarece această dată era penultima, conform prevederilor legale, în care se putea de depus demersul. Legea stabilește expres că demersul se depune în decurs de 5 zile de la data adoptării deciziei de către Comisie. Decizia fost luată de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a adăugat Vlad Filat.

Vlad Filat admite, în contextul declarațiilor unor politicieni, că decizia instanței ar putea fi revizuită. „Ceea ce vedem că se întâmplă, numai nu obiectivitate și justiție înseamnă. Ar trebui să nu se uite că dosarul meu se află în examinare prioritară la CEDO și oricum vom avea și judecata de acolo. Nu pot spune că sunt optimist în asemenea situație, însă am speranță că interesul politic și justiția sunt lucruri absolut separate”, a mai spus Filat.

Menționăm că fostul premier Vlad Filat a fost condamnat în anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău