Tribuna | Vlad Filat a spus ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia instanței în privința sa

  • 04 Decembrie 12:41
Tribuna | Vlad Filat a spus ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia instanței în privința sa Stiri.md

Fostul premier, Vlad Filat, a explicat, în cadrul unui interviu pentru Tribuna ce a stat la baza eliberării sale și a comentat reacțiile la decizia de ieri a instanței.

Astfel, potrivit sursei citate, Vlad Filat a afirmat că unele reacții la decizia Judecătoriei Chișinău au fost obiective, iar altele - subiective, din partea celor care nu cunosc adevărul despre dosar şi condițiile ce au condus la eliberarea sa condiţionată. De asemenea, Vlad Filat a calificat dosarul său drept unul politic și a explicat care au fost argumentele care au dus la ieșirea sa din detenție.

„Conform prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen, este, cel puţin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbeşte, pornind de la reavoinţă. Trebuie de menţionat că, de rând cu ispăşirea a două treimi din termen trebuie să fie întrunite şi un şir de alte condiţii, care au fost respectate în cazul meu”, a menționat Vlad Filat.

De asemenea, el a menționat că, în situaţia în care au fost întrunite condiţiile eliberării condiţionate, a depus cererea către administraţia penitenciarului, care, în termen legal, a examinat acest demers şi a înaintat, prin vot unanim, solicitarea respectivă. „După aceasta, fără nici un fel de planificare sau încercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de către conducătorul instituţiei penitenciare instanţei de judecată. (...) Şi de ce data de 12 noiembrie, la care se face referinţă? Deoarece această dată era penultima, conform prevederilor legale, în care se putea de depus demersul. Legea stabileşte expres că demersul se depune în decurs de 5 zile de la data adoptării deciziei de către Comisie. Decizia fost luată de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a adăugat Vlad Filat.

Vlad Filat admite, în contextul declarațiilor unor politicieni, că decizia instanței ar putea fi revizuită. „Ceea ce vedem că se întâmplă, numai nu obiectivitate şi justiţie înseamnă. Ar trebui să nu se uite că dosarul meu se află în examinare prioritară la CEDO şi oricum vom avea şi judecata de acolo. Nu pot spune că sunt optimist în asemenea situaţie, însă am speranţă că interesul politic şi justiţia sunt lucruri absolut separate”, a mai spus Filat.

Menționăm că fostul premier Vlad Filat a fost condamnat în anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
0,76 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Fri
3 °C
Sat
7 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău