Tribuna | Clasament al potențialilor candidați la Primăria Chișinău și șansele acestora (Revista presei)

  • 22 Iulie 2019 09:45
Tribuna | Clasament al potențialilor candidați la Primăria Chișinău și șansele acestora (Revista presei)

Revista presei - 22 iulie 2019.

După decizia Consiliului Superior al Magistraturii din 25 iunie, prin care au fost suspendați din funcții președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță și toată conducerea judecătoriei Chișinău, în sistemul judecătoresc ar fi început să se producă „lucruri ciudate”. Așa le-a catalogat președintele interimar al CSM, Dorin Musteață, în cadrul unei emisiuni la TV8. El a povestit că au început să fie colectate semnături pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor și crede că aceasta ar fi o acțiune inițiată de cei suspendați din funcții.

Ziarul de Gardă prezintă candidații pentru șefia Centrului Național Anticorupție. Comisia juridică, numiri și imunități urmează să se întrunească astăzi în ședință pentru a analiza dosarele, după care va fi făcută publică lista candidaților admiși în concurs. Ziarul de Gardă a scris că în concurs s-au înscris 10 candidați: Cristina Țărnă, fost director adjunct al CNA, Mihail Gofman, fost șef-adjunct al Serviciului prevenire și combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Președintelui, Vitalie Moisei, fost șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne,  Ilie Rotaru, avocat, Dorin Gorea, fost șef al Direcției Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate, Oleg Crîșmaru, procuror în Procuratura raionului Basarabeasca, Sava Maimescu, fost vicedirector al Departamentului Vamal, Veaceslav Guțan, conferențiar universitar la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și Ruslan Vrabii. Fotoliul de șef al CNA a rămas vacant după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis de actuala guvernare.

Cotidianul scrie că „Partidul Democrat a bătut orice record istoric pentru Republica Moldova ce ține de cheltuieli, în doar prima jumătate a anului 2019. Cumulate, cheltuielile PD-ului se apropie de 100 de milioane de lei, o sumă care depășește de două ori toți banii investiți oficial de restul partidelor din Republica Moldova, contabilizează publicația. Cea mai mare sumă de bani, PD-ul a raportat-o pentru campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, peste 46 de milioane de lei”.

TRIBUNA face un clasament al potențialilor candidați la Primăria Chișinău și șansele acestora. Primul la care se referă autorii clasamentului este Andrei Năstase. „Cel mai probabil, Andrei Năstase va încerca să-și preia mandatul de care a fost lipsit acum un an. Nu este exclus că acum va încerca să-și ia revanșa, demonstrând că rămâne atașat alegătorilor din capitală”, scrie publicația. Urmează Ion Ceban despre care se menționează că „rămâne cea mai bună opțiune pentru PSRM”. Al treilea potențial candidat este Dorin Chirtoacă. „Liderul PL a declarat deschis că va lupta pentru un nou mandat de Primar, mai ales că a fost impus de anumite circumstanțe politice să plece din această funcție în 2018”. În clasamentul făcut de Tribuna se mai regăsesc Pavel Filip, Ruslan Codreanu, Valeriu Munteanu și chiar fostul primar Serafim Urecheanu.

Tensiuni în Zona de Securitate: Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a instituit abuziv 22 de posturi „grănicerești” – titrează Evenimentul Zilei. Conducerea nerecunoscută de la Tiraspol a instalat în mod abuziv, pe parcursul ultimului an, de-a lungul liniei administrative 22 de așa-numite posturi de grăniceri și refuză să le retragă, în pofida cerințelor făcute repetat de delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control. Amplasarea de structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus, semnat la 21 iulie 1992, amintește publicația.

Nicoale Negru scrie într-un editorial dinZiarul Național că „rămâne, deocamdată, neclar, unde se oprește colaborarea dintre Rusia, SUA și UE? Concepând alianța ACUM-PSRM, Moscova a urmărit două ținte: pedepsirea lui Plahotniuc și spălarea propriei imagini în Occident, care să ducă la resetarea relațiilor deteriorate în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a ocupării unei părți din teritoriul acesteia”. Autorul atenționează că „nici consolidarea forțelor prorusești, în detrimentul celor proeuropene, nu i-ar displăcea Moscovei și ea va face tot posibilul ca Dodon să preia „pârghiile” scăpate din mână de Plahotniuc. Poate Occidentul preîntâmpina o asemenea evoluție, dacă Rusia va controla SIS-ul și Consiliul Suprem de Securitate cu competențe noi, de organ pe care Dodon îl plasează deasupra guvernului?”- se mai întreabă editorialistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău