Trei spitale raionale, dotate cu echipamente medicale performante de 730 mii euro, dintr-un suport financiar oferit de Germania

  • 22 Februarie 2019 10:20
Trei spitale raionale, dotate cu echipamente medicale performante de 730 mii euro, dintr-un suport financiar oferit de Germania

Populația din raioanele Edineț, Orhei și Cahul beneficiază de servicii medicale calitative și modernizate, datorită suportului financiar oferit de Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, prin modernizarea spitalelor din raioanle menționate, în cadrul proiectului “Calitatea și Eficiența Serviciilor de Sănătate”, implementat de Agenția germană pentru cooperare internațională (GIZ).

Astfel,  în cadrul proiectului, au fost fortificate capacitățile resurselor umane în managementul și administrarea serviciilor, gestionarea și planificarea acșiunilor de dezvoltre strategică, prestarea serviciilor medicale și comunicarea eficientă cu pacienții. 

Cele trei spitale raionale au fost dotate cu echipamente și dispozitive medicale performante în valoare de 730 mii euro, inclusiv: defibrilatoare cu stimulatore cardiace, dispozitive de monitorizare a stării pacienților, electrocardiografe cu multicanale, ventilatoare de terapie intensivă, echipamente cu ultrasunet etc.   

Totodată, pentru a eficientiza recuperarea și a reduce perioada de spitalizare a pacienților în cazul intervențiilor chirurgicale, în spitale au fost introduse noi tehnologii prin procedurile chirurgicale laparoscopice minim invazive. În context,  au fost elaborate și aplicate trei protocoale naționale de tratament, conform bunelor practici germane. 

Agenția germană pentru cooperare internațională susține Guvernul Republicii Moldova în reformle complexe în domeniul social și medical, iar proiectul “Calitatea și Eficiența Serviciilor de Sănătate” a fost implementat pe o durată de trei ani, din 2015, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, spitalele raionale Edineț, Orhei și Cahul împreună cu autoritățile publice locale, fondatori ai acestor spitale. Bugetul total al proiectului a constituit 3 milioane euro.  

Spitalele raionale Edineț, Orhei si Cahul oferă servicii medicale spitalicești pentru circa 24% din populația Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău