Trei dintre cei mai cunoscuți somelieri de talie mondială au vorbit despre vinurile R.Moldova

  • 01 Noiembrie 2019 17:10
Trei dintre cei mai cunoscuți somelieri de talie mondială au vorbit despre vinurile R.Moldova

În cadrul proiectului „Wine Academy”, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) i-a invitat într-o vizită de lucru pe trei dintre cei mai cunoscuți somelieri și influenceri de talie mondială - Julia Scavo, Nelson Chow, Raimonds Tomsons. Experții și-au împărtășit cunoștințele despre tendințele mondiale pe piața vinicolă, inclusiv pe piața Chinei, dar și despre strategia de penetrare pe segmentul HoReCa cu reprezentanții sectorului vitivinicol, pe parcursul unui seminar informativ.

Experții și-au împărtășit cunoștințele despre tendințele mondiale pe piața vinicolă, inclusiv pe piața Chinei, dar și despre strategia de penetrare pe segmentul HoReCa cu reprezentanții sectorului vitivinicol, pe parcursul unui seminar informativ.

Vinul Moldovei este recunoscut pe piața internațională datorită calității înalte confirmate de zecile de medalii câștigate la expozițiile internaționale de profil. Iar pentru diversificarea piețelor de export și creșterea vânzărilor globale, vinificatorii moldoveni trebuie să se adapteze tendințelor internaționale și obiceiurilor de consum. Recomandarea a venit din partea Juliei Scavo, „Cel mai bun somelier din România” în anul 2018.

„Vinurile care spun o poveste autentică și originală și care prezintă oamenii din spatele sticlei sunt cele care rămân în memoria consumatorului. Vinul Moldovei dispune de acea originalitate compusă dintr-un mix reușit între tradiție și originalitatea de soiuri internaționale și locale, ceea ce îi oferă posibilitatea să fie asociat reușit cu alte bucătării de pe întreg mapamondul. Vinurile produse aici pot avea pretenția unor vinuri cu clasă internațională pentru că au o identitate puternică ce trebuie exploatată la nivel global.”

Piața chineză este una strategică pentru exportul Vinului Moldovei și intră în top 10 a principalelor piețe de export. Deși sectorul vinicol chinez înregistrează o creștere fulminantă, totuși consumatorii au o predilecție pentru vinurile de import, ceea ce contribuie la creșterea ofertei și a consumului de vinuri străine. Fiind una dintre cele mari piețe ale lumii, cea mai mare putere de cumpărare este înregistrată în orașele de coastă (Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzhen), acolo unde vinurile din marile regiuni vitivinicole ale țării se bucură de o mare popularitate.  

„Vinul Moldovei se deosebește prin calitatea înaltă și stilul deosebit - acesta va fi mesajul meu pentru consumatorii chinezi. La fel, vinurile din Republica Moldova au o istorie frumoasă în spate, sunt produse într-o mare diversitate ceea ce îți poate oferi o nouă aventură oenologică – ingrediente care asigură un viitor luminos”, spune Nelson Chow, somelier, președintele Asociației de Somerlier din Hong Kong.

Pe parcursul seminarului, Raimonds Tomsons, al treilea cel mai bun somelier din lume în anul 2019, a venit cu câteva sfaturi pentru creșterea prezenței pe piața HoReCa din exterior:

Ca să poți vinde un vin, trebuie să-l cunoști și să-l iubești, doar în acest fel poți crește cererea unui produs pe piață. Vinul Moldovei este pus în fața provocării de a-și consolida identitate pe piețele externe – o problemă similară cu care se confruntă și alte țări din lumea nouă. Acesta este un proces pe termen lung,  care presupune identificarea canalelor și instrumentelor potrivite.”

Expertul leton a recomandat ca vinificatorii să-și facă propriile cercetări de piață a restaurantelor în care planifică să intre și să aibă toate materialele informative necesare despre vinăria pe care o reprezintă și vinurile pe care le propun.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău