Trecerea la alegerea președintelui în Parlament comportă un risc foarte mare, opinii
-
14 Decembrie 2019 09:58
Modificarea modalității de alegere a președintelui Republicii Moldova de la alegerea directă de către popor, la selectarea lui de către deputați în Parlament ar fi o mișcare politică foarte riscantă, în primul rând, pentru însuși președintele Igor Dodon. De această părere este politologul și consultantul politic Igor Volnițchi. Potrivit lui, acest scenariu, cel mai probabil, nu va fi aplicat, transmite IPN.
Igor Volnițchi susține că oficial procedura poate fi schimbată de socialiști cu susținerea altor deputați. „Care este interesul socialiștilor? PSRM și așa este cel mai influent partid, președintele și așa este cel mai influent politician. Să presupunem că el va intra în lupta pentru al doilea mandat, pentru ce să riște atât de mult? Acesta este un risc foarte mare”, a menționat politologul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.
În opinia lui, acum, actuala opoziție nu are motiv să scoată oamenii în stradă, iar modificarea modalității de alegere a șefului statului ar putea fi un motiv serios pentru proteste. „Analiștii care lucrează cu Partidul Socialiștilor văd toate acestea, înțeleg, fac concluzii și dacă fac concluzii, eu cred că nu admit în realitate ca un asemenea scenariu să fie aplicat”, a continuat Igor Volnițchi.
Politologul Victor Stepaniuc consideră că scenariul modificării modalității de alegere a președintelui este unul real în sensul când Curtea Constituțională ar putea să-și revizuiască hotărârea prin care a permis trecerea la alegerea directă a șefului statului. El susține că Igor Dodon însuși a optat pentru alegerea directă a președintelui, a fost ales în baza acestei formule, de aceea, nu are sens să se creeze riscuri în actuala situație politică dificilă din țară.