Tratatul INF | Lavrov acuză SUA că ar exercita presiuni asupra celorlalți membri ai NATO

  • 17 Februarie 2019 08:51
Tratatul INF | Lavrov acuză SUA că ar exercita presiuni asupra celorlalți membri ai NATO

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat sâmbătă SUA că exercită presiuni asupra aliaților lor din NATO în disputa legată de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), transmite dpa.

Tratatul INF, - semnat de președintele american Ronald Reagan și de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acțiune între 500 și 5.500 km.

''Vrem să le arătăm rachetele despre care americanii cred că încalcă tratatul. (...) Nu avem niciun dubiu că SUA le-au dat țărilor NATO ordinul 'Nu mergeți acolo!' '', a spus Lavrov în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

Serghei Lavrov a adăugat că în ultimele luni Washingtonul nu a manifestat vreun interes în menținerea INF și că SUA plănuiesc de mult timp să părăsească acest tratat.

''Nu este absolut nicio invitație la dialog, este o decizie finală'', afirmă oficialul rus.

SUA și Alianța Nord-Atlantică susțin că sistemul de rachete de croazieră rus SSC-8 încalcă Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat de Rusia și SUA în 1987.

La rândul său, Moscova acuză SUA că instalarea de rachete cu lansare verticală Mk-41 în dispozitivul său de apărare antirachetă din Europa, inclusiv în România, încalcă acest tratat, potrivit presei ruse.

La începutul lunii februarie, Washingtonul a anunțat că se va retrage din INF, ceea ce a determinat Rusia să amenințe cu suspendarea participării sale la acest tratat.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău