Tratamente naturiste | Polenul alungă virozele
-
05 Octombrie 2016 04:00
Polenul este supliment nutritiv și aliment în același timp, fiind unul dintre cele mai bune mijloace de întărire a sistemului imunitar.
La începutul toamnei este momentul cel mai bun pentru o cură de polen pregătitoare pentru sezonul rece și umed. Polenul are proprietati tonifiante, imunostimulatoare si detoxifiante. El ocupă locul al doilea, după gelul de aloe, în ceea ce privește bogăția de elemente din componență, arată dr. Gabriela Papazian-Urdăreanu, medic primar, competenta în fitoterapie, acupunctură și homeopatie, de la Centrul Național român de Acupunctură și Homeopatie. Polenul conține 35% glucide, 5% lipide, vitamine din grupa B, caroten sau provitamina A, vitaminele C, D, E, oligoelemente (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu).
Pentru că se absoarbe foarte ușor, polenul poate fi folosit și de către persoanele cu inflamații ale tubului digestiv. Numeroasele vitamine pe care le conține îl recomandă în convalescență, în cazul surmenajului, stării de epuizare fizica și psihică. Persoanelor depresive li se prescriu cure cu polen pentru întărirea imunității, dar și pentru stimularea bunei dispoziții și creșterea performanțelor intelectuale.
Înainte de sezonul rece, dr. Gabriela Papazian-Urdăreanu recomandă curele cu polen persoanelor cu imunitatea scăzută, dar și copiilor și btrânilor care sunt mai predispuși la viroze respiratorii. Cura cu polen durează aproximativ trei săptămâni, timp în care se administrează câte două-trei tablete cu polen pe zi. După cură se face o pauză de trei luni, apoi tratamentul poate fi reluat. Se poate folosi și polenul ca atare. Acesta se pune în ceai sau în apă – adulții câte o linguriță pe zi, copiii căte o jumatate de linguriță.
Polenul se folosește ca mijloc profilactic în cazul gripei. Persoanele care au un început de infecție trebuie să amestece polenul și cu propolis – cel mai bun antibiotic natural. La copii, polenul se poate combina cu propolis și miere, se poate administra cu lingurița sau întins pe pâine, ca un supliment nutritiv. Curele cu polen sunt recomandate și în diareea cronica, în enterite, gastroenterite, gastrite, esofagite, hepatita acută sau cronică. Polenul are efect antiinflamator, ajutând la eliminarea nisipului la rinichi. De asemenea, stimulează pofta de mancare, fiind indicat in anorexii.
Sursa: jurnalul.ro