Unul dintre tratamentele homeopate destul de răspândite și recomandate în răceli este cel cu usturoi zdrobit și miere. De altfel, un studiu clinic recent publicat în The Journal of Nutrition sugerează că acest remediu ar funcționa în mai puțin de...3 ore.
Ce spun studiile despre usturoi
În cadrul studiului, participanții au mâncat o masă care conținea 5 grame de usturoi mărunțit - echivalentul a aproximativ doi căței de usturoi, după care li s-au colectat probe de sânge.
La doar trei ore după masă, participanții au înregistrat o activitate mai crescută în ceea ce privește producția de celule albe din sânge, adică acele celule care stimulează sistemul imunitar și care ajută în lupta de prevenire a cancerului.
Deși cercetătorii nu pot spune cu exactitate dacă usturoiul poate combate răcelile la fel de repede pe cât a activat genele participanților la studiu, cercetările anterioare confirmă că există ceva special în legătură cu usturoiul atunci când vorbim de dozarea răcelii.
Astfel, se pare că persoanele care consumă zilnic usturoi sau suplimente de usturoi, se confruntă cu simptome mai ușoare de răceală, în timp ce durata afecțiunii este și ea mult diminuată, arată un studiu realizat în 2012.
Alte cercetări confirmă că persoanele în a căror dietă este inclus și usturoiul sunt mult mai puțin predispuse la răceli și se recuperează mai repede atunci când se îmbolnăvesc.
Deși cercetătorii nu au identificat până acum un compus specific din usturoi de combatere a virușilor, ei spun că anumiți nutrienți din usturoi, printre care vitamina C, minerale precum seleniu, anumite enzime și compuși care conțin sulf ar putea avea un cuvânt greu de spus în combaterea răcelilor.
Dacă îți dorești să încerci și tu cura cu usturoi, experții te sfătuiesc să consumi zilnic câțiva căței de usturoi, însă nu înainte de a a-i toca sau zdrobi. În momentul zdrobirii, usturoiul eliberează alicină, principalul component activ, cu un puternic efect antibiotic.
Beneficiile consumului de usturoi
Usturoiul este o plantă cu multiple proprietăți terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice cum ar fi:
- Ajută la bună funcționare a sistemului cardiovascular, prevenind astfel bolile de inima;
- Posedă un puternic efect antibiotic, prevenind și tratând infecțiile;
- Contribuie la procesul digestiei;
- Previne diabetul zaharat;
- Ajută la slăbit;
- Oferă protecție față de agenții cancerigeni, prevenind cancerul;
- Scade nivelului de colesterol rău (LDL) și crește nivelului de colesterol bun (HDL), într-o perioada de timp relativ scurtă;
- Contribuie la dizolvarea cheagurilor de sânge care pot cauza infarct miocardic și accident vascular cerebral;
- Usturoiul inhibă dezvoltarea sau chiar distruge mai multe tipuri de bacterii, inclusiv stafilococii și salmonella, precum și multe dintre ciupercile cauzatoare de micoze.
Sursa: antenasatelor.ro