Tranzacția săptămânii | Cu cât a vândut BERD cota sa din Mobiasbancă (Mold-Street)

  • 06 Aprilie 2019 17:58
Tranzacția săptămânii | Cu cât a vândut BERD cota sa din Mobiasbancă (Mold-Street)

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut pachetul de 8,84% de acțiuni deținut în cadrul Mobiasbanca, o filială a Groupe Société Générale din Franța și a patra bancă de importanță sistemică din Republica Moldova. 

În cadrul unei tranzacții la Bursa de Valori a Moldovei au fost vândute 884.151 de acțiuni (8,84% din capitalul Mobiasbanca) la un preț de 57,04 lei bucata, de 5,7 ori mai mult decât prețul nominal, menționează Mold-Street.com

Cine este cumpărătorul

Valoarea totală a tranzacției a fost de 50,43 milioane lei, sau 2,6 milioane de euro. 

Cumpărătorul nu a fost anunțat, dar cel mai probabil că este OTP Bank  cea mai mare bancă din Ungaria, care anterior a semnat un Acord cu SocGen pentru cumpărarea cotei grupului din capitalul Mobiasbanca.

Gigantul francez Societe Generale deține un pachet de 87,85% (67,85% direct, iar 20% prin BRD din România) de acțiuni de la Mobiasbancă.

BERD a devenit acționar la Mobiasbanca în 2008 pentru a susține intrarea Groupe Société Générale din Franța în sectorul bancar din Moldova.

"Groupe Société Générale a fost prima bancă străină care a intrat pe piața Republicii Moldova, iar BERD este mândră că a jucat un rol important în calitate de acționar în ultimii 10 ani. Suntem mulțumiți de realizările Mobiasbanca și de standardele sale înalte de guvernanță corporativă. Suntem fericiți că am contribuit la aducerea celor mai bune practici internaționale în sectorul bancar din Moldova și continuăm să avem încredere în perspectivele viitoare ale Mobiasbanca", a declarat Angela Sax, șefa BERD în Moldova.

Pe lângă faptul că a fost acționar, Banca a contribuit, de asemenea, la furnizarea accesului la finanțare întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova prin Mobiasbanca. Din 1996, BERD a acordat băncii finanțare de peste 60 de milioane de euro pentru împrumuturi acordate companiilor locale.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în peste 120 de proiecte din sectorul financiar, agrobusiness, energetic, infrastructură și producție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău