Transportatorii rutieri slovaci blochează un punct de frontieră cu Ucraina

  • 01 Decembrie 2023 18:36
Transportatorii rutieri slovaci blochează un punct de frontieră cu Ucraina

Transportatorii rutieri slovaci au început vineri blocarea unuia din punctele de frontieră cu Ucraina pentru a protesta față de concurența cu care se confruntă din partea celor ucraineni, la aproape o lună după ce transportatorii polonezi au început și ei un astfel de protest care de atunci blochează mai multe puncte de frontieră ale Poloniei cu Ucraina, relatează Agerpres.

"Vom rămâne aici până când vor fi luate măsuri de limitare a concurenței făcute de transportatorii ucraineni", a declarat președintele asociației transportatorilor rutieri slovaci, care au blocat vineri punctul de frontieră Vysne Nemecke și permit doar trecerea a patru camioane pe oră. "Îi vom susține pe colegii noștri polonezi", a adăugat președintele aceleiași asociații.

Zeci de companii de transport rutier poloneze au început pe 6 noiembrie să blocheze trei puncte de frontieră între Polonia și Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilitățile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost și eliminarea restricțiilor la importul de cereale și alte mărfuri. Între timp a fost blocat în acest protest și un al patrulea punct de frontieră între Polonia și Ucraina.

Respectivele permise erau acordate pentru transporturile ce necesitau intrarea în țările UE vecine Ucrainei sau tranzitarea acelor țări, dar nu acordau dreptul de a efectua acolo transporturi în interior. Or, odată cu eliminarea permiselor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operațiuni, transportatorii polonezi și slovaci reclamând că astfel le sunt afectate afacerile.

Varșovia și Kievul desfășoară discuții pentru a soluționa criza care a provocat blocaje și cozi imense de camioane la graniță, dar deocamdată nu au ajuns la niciun acord. Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat vineri că a convenit cu guvernul polonez unele măsuri ce ar putea contribui la detensionarea situației la punctele de frontieră, dar principalele cereri ale transportatorilor polonezi nu au fost discutate, întrucât Kievul nu este de acord cu acestea.

Cât despre protestul din Slovacia, autoritățile ucrainene au avertizat vineri asupra complicațiilor la punctul de frontieră Vysne Nemecke, precizând totodată că circulația nu va fi blocată pe sensul de intrare în Slovacia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău