Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova (Revista presei)

  • 14 Aprilie 2017 09:30
Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova (Revista presei)

Revista presei din 14 aprilie

Kroll: Documentele arată implicarea unui grup mare de companii care aveau legătură cu Ilan Shor – titrează Jurnal de Chișinău.

Pe de altă parte, primarul de Orhei, omul de afaceri Ilan Șor, se arată mulțumit de faptul că în învestigarea fraudei bancare din Republica Moldova s-a stabilit că au fost sustrași nu un miliard de dolari, ci 600 de milioane, scrie Adevărul. Totodată, acesta este nemulțumit că din nou a apărut numele său în investigație.

Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova – titrează portalul economic Mold-street.md.  După ce la 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunțat la achizițiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situația din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutățit brusc, scrie Moldstreet. Autoritățile separatiste de la Tiraspol au inițiat un veritabil război contra sistemului energetic al Republicii Moldova și sabotează pe toate căile posibile activitatea normală a acestuia. Tiraspolul amenință că va scoate de sub tensiune linii și stații electrice.

„Oficial, R. Moldova susține financiar separatismul din Transnistria”, citim în Ziarul Național. Schema pusă la cale, încă în 1993, de către Federația Rusă în domeniul consumului de gaze, a transformat Chișinăul în finanțatorul separatismului din Transnistria. De pe urma schemei a beneficiat tot businessul rusesc, dar elitele politice ale R. Moldova au fost complice ale acestui plan, fie din necunoaștere, fie pentru că primeau bacșișuri, susține expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, într-un interviu în Ziarul Național.

Cine blochează adoptarea noii strategii naționale de securitate? – o întrebare la care caută răspuns portalul Report.md. Publicația observă că adoptarea de către Parlament a noii Strategii naționale de securitate întârzie. Documentul urma să fie votat încă în sesiunea toamnă-iarnă a Parlamentului, în 2016. Noul proiect al Strategiei naționale de securitate a fost avizat de Guvern în vara anului 2016. Ulterior, acesta a ajuns în Parlament unde zace până în prezent. Între timp, în Republica Moldova a fost ales un nou președinte, pro-rusul Igor Dodon, care optează pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă (lucru care se regăsea și în proiectul noii Strategii) și pentru neutralitatea permanentă a țării. Anterior, experții militari declarau pentru Report.md că proiectul noii Strategii reprezintă un „compromis politic” și că nici acest proiect de document nu corespunde cerințelor și pericolelor la care este expusă Republica Moldova.

De ce Macedonia bate pasul pe loc înspre UE. Ce are de învățat R. Moldova din criza de la Skopje – Evenimentul Zilei publică un reportaj din zona Balcanilor. Propaganda rusă dă târcoale conflictelor etnice din Balcani. În tot acest peisaj congestionat din societatea macedoneană la toate nivelurile, Moscova încearcă să culeagă beneficiile.  Până la rezolvarea crizei politice interne, parcursul european al Macedoniei este pus în lateral, în ciuda faptului că 70% din cetățenii ei vor să facă partea marea familiei europeană, iar politicienii macedoneni nu fac decât să-și pună interese personale în fața celor care i-au votat, un caz care de altfel seamănă în multe privințe și cu peisajul politic de la Chișinău, comentează EVZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău