Transnistria și-a plasat unitățile antiaeriene în stare de luptă
-
28 Aprilie 2016 11:22
Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk, a indicat serviciul de presă al așa-numitului Minister al Apărării transnistrean, citat de agenția tiraspoleană de presă Novostipmr.com.'Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene…
Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk, a indicat serviciul de presă al așa-numitului Minister al Apărării transnistrean, citat de agenția tiraspoleană de presă Novostipmr.com.
'Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare', subliniază serviciul de presă al așa-zisului minister al Apărării de la Tiraspol.
Tiraspolul susține că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.
La rândul său, reprezentanții Chișinăului afirmă că este vorba de un avion civil care efectuează zboruri deasupra regiunii pentru a actualiza baza de date cartografice și cadastrale.
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), organism tripartit de menținere a păcii în zona de securitate de la Nistru, și-a exprimat anterior, într-un comunicat de presă, „profunda îngrijorare cu privire la denaturarea intenționată și interpretarea eronată” în legătură cu aceste zboruri.
„Partea moldovenească a notificat oficial Comisia Unificată de Control în cadrul ședinței din 11 februarie 2016 privind planificarea acțiunilor civile în scopul de a crea o bază de date cartografică și cadastrală publică cu utilizarea aeronavelor civile în perioada martie - mai curent. Totodată, CUC a prezentat specificații tehnice a avioanelor civile, țării de înmatriculare a aeronavelor, CV-urile piloților, diagrama și numărul zborurilor”, se spune în comunicat.
Delegația moldovenească la CUC mai precizează că, „acțiuni similare au fost efectuate de către Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova în 2007 și 2015.
Reprezentanții Agenției Relații Funciare și Cadastru de la Chișinău au precizat că în actualizarea bazei de date cartografice și cadastrale este antrenat un avion din România, întrucât Republica Moldova nu dispune de tehnica necesară.