Transnistrenii au MINȚIT din nou (Revista presei)
-
24 Noiembrie 2023 09:48
Alegerile s-au încheiat, lupta continuă, scrie editorialistul Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. Tensiunile rămân. Și se vor amplifica și mai mult, în dependență de faptul cum se vor așeza lucrurile în viitoarele consilii și în primării.
Încă nu e clar câți din primarii aleși își vor păstra statutul pe care l-au avut în campanie, câți dintre ei vor rezista ispitelor traseismului, câți vor rămâne independenți și câți nu… S-ar putea până la urmă ca Șor, care nu a avut candidați la alegeri, să se aleagă și cu primari, și cu majorități în mai multe consilii locale... Interesele vor fi mari. Și în special, din perspectiva prezidențialelor ce vor avea loc anul viitor. „Stânga” își face planuri mari și se pregătește să dea start reglărilor de conturi. Șor își face planuri mari pentru 2024. Și nu doar legate de alegerile prezidențiale, dar și de parlamentarele din 2025. Să admitem că PAS cade, e dat jos, pleacă. Cine vine în loc? - se întreabă autorul.
„Desantul” transnistrean. Pe cine sancționează R. Moldova, aliniindu-se măsurilor restrictive europene împotriva Rusiei – un subiect tratat de Europa Liberă. Republica Moldova s-a alăturat celui mai mare pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei în raport cu acțiunile de „subminare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Măsurile restrictive vizează sute de persoane, inclusiv originare din R. Moldova sau care au activat în Transnistria. Pe lista persoanelor sancționate se regăsesc mai mulți oligarhi ruși din anturajul președintelui Vladimir Putin. Tot acolo se regăsesc și bănci, partide politice, întreprinderi militare, etc. Europa Liberă scrie despre rușii cu conexiuni în R. Moldova de pe lista de sancțiuni. Spre exemplu Serghei Aksionov, liderul Crimeii anexate de Federați Rusă, s-a născut la Bălți, a fost ales „prim-ministru al Crimeii” în așa-numita „radă” din Crimeea, la 27 februarie 2014, în prezența soldaților pro-ruși înarmați. Tatăl lui Serghei Aksionov, Valeri, este un căpitan în rezervă din armata sovietică din Transnistria. În lista de sancțiuni la care se alătură R. Moldova este și „generalul transnistrean” Vladimir Antiufeev, numit „cardinalul din umbră” al republicii nerecunoscute din Donețk („RPD”). În anii ’90, Antiufeev a fost transferat la Tiraspol, unde a preluat șefia ministerului securității de stat (MGB). Până atunci, el a participat la formarea unor structuri similare în alte republici separatiste, Abhazia și Osetia de Sud. Vladimir Konstantinov, născut în stânga Nistrului, este sancționat de UE, SUA, Ucraina, Australia, Japonia, Elveția, Canada, Marea Britanie.
Transnistrenii au MINȚIT din nou: Deși au promis să amenajeze treceri prin parapetul instalat ilegal între Varnița și Tighina, acest lucru nu s-a întâmplat. Nu au fost înlăturate nici blocurile de beton din zonă, instalate acum trei ani, scrie Ziarul National. Problema semnalată de șeful sectorului de poliție din localitatea Varnița a fost discutată la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC). „Conducerea Inspectoratului de Poliție Bender a anunțat creșterea numărului de plângeri ce vizează restricționarea liberei circulații în raionul cu regim sporit de securitate. Locuitorii sunt îngrijorați, de asemenea, de acțiunile Tiraspolului care continuă lucrările abuzive pe tronsonul între străzile Mațnev și 27 Aprilie.
Și portalul Anticorupție scrie despre situația cetățenilor din stânga Nistrului. ORFANI DE ȚARĂ, victimele regimului de la Tiraspol sunt ignorate și de Chișinău, titrează publicația. Cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, aduși „la sapă de lemn” de regimul separatist de la Tiraspol, nu beneficiază de protecție socială din partea Chișinăului. Ei nu se încadrează în nicio categorie de vulnerabilitate stipulată în legislația Republicii Moldova. Bătrâni cu pensii de sub limita de existență, familii numeroase sau victime ale torturii regimului separatist, cu toții sunt lăsați fie la mila lui Dumnezeu, fie pe mâna Tiraspolului. Domiciliul în stânga Nistrului îi descalifică automat de la protecție socială din partea autorităților constituționale. Însuși Chișinăul recunoaște acest lucru. Guvernul declară că totul se va schimba din 1 ianuarie 2024, când intră în vigoare legea RESTART, menită să-i protejeze social și pe cetățenii Republicii Moldova din regiunea sa transnistreană. Lege avem. Nu și mecanisme…constată publicația.