Transgaz ar putea primi 46 milioane de euro nerambursabil din UE pentru a crește capacitatea conductei de gaze spre R.Moldova

  • 29 August 2018 17:39
Transgaz ar putea primi 46 milioane de euro nerambursabil din UE pentru a crește capacitatea conductei de gaze spre R.Moldova

Transgaz ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a crește capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova, a declarat, miercuri, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene și Relații Internaționale din cadrul companiei, prezent la o dezbatere pe tema gazelor din Marea Neagră.

"Suntem în faza finală a procedurii de evaluare pe Programul Operațional Infrastructură Mare pentru proiectul Onești - Gherăești - Lețcani, 165 de kilometri de conductă și două stații de comprimare. Proiectul va beneficia - sper eu, pentru că până acum feed-back-ul este pozitiv, în urma evaluării - de circa 46 de milioane de euro nerambursabili", a spus Alic, citat de Agerpres.

Acest proiect va majora capacitatea interconectorului existent la 1,5 - 2,2 miliarde de metri cubi pe an spre Republica Moldova.

Totodată, referitor la conducta BRUA, menită să transporte gazele din Marea Neagră spre restul Europei, reprezentantul Transgaz a arătat că realizarea acestui proiect nu echivalează cu exportul total al gazelor din țară, însă, pentru a se prelua gaze din conducta magistrală, este nevoie de întărirea sistemului de distribuție.

"Am citit în media că se dorește exportul de gaze românești, că dăm gazele străinilor, iar România rămâne fără gaze. Sigur, aici este o problemă legată de sistemul de distribuție, este o problemă legislativă care am văzut că se rezolvă, este un program prin care unitățile administrativ-teritoriale pot să se racordeze la sistemele de distribuție și la sistemul național de transport. Tuzla-Podișor-BRUA, deci întregul coridor sudic nu este o autostradă fără descărcări", a susținut Alic.

El a amintit că Transgaz are un plan de investiții de 1,6 miliarde de euro pentru următorii 10 ani.

Transgaz a început lucrările de montaj la primele conducte propriu-zise din proiectul BRUA, pe șantierul din zona Recaș, județul Timiș, a declarat, în urmă cu o săptămână, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Ion Sterian.

"Primele conducte au ajuns în șantier până în zona Recaș, unde au și început lucrările de montaj", a precizat Sterian.

Acest proiect a primit o finanțare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro, însemnând 40% din costurile totale.

În martie 2018, Transgaz a cerut o prefinanțare de 13,8 milioane de euro, care a fost încasată în luna mai.

Faza I a proiectului BRUA necesită o investiție totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcțiune și începere operare este decembrie 2019. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău