Transformarea R.Moldova dintr-o zonă gri între Est și Vest într-un stat democratic a fost subiectul discuției între Maia Sandu și Jens Stoltenberg, la Bruxelles

  • 04 Iulie 2019 19:30
Transformarea R.Moldova dintr-o zonă gri între Est și Vest într-un stat democratic a fost subiectul discuției între Maia Sandu și Jens Stoltenberg, la Bruxelles

În cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu a avut întrevederi oficiale cu Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, Christian Danielsson, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Principalul subiect al discuției dintre Premierul Maia Sandu și Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, Christian Danielsson, a vizat condițiile și pașii necesari ce ar urma să fie întreprinși pentru deblocarea asistenței financiare. La întrevedere a fost discutată și cooperarea sectorială în materie de asistență prevăzută țării. Directorul general Christian Danielsson și-a arătat susținerea clară de a acorda Republicii Moldova asistența necesară în promovarea agendei proeuropene și a remarcat voința politică a noului Guvern de la Chișinău pentru implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor. Premierul Maia Sandu a subliniat importanța asistenței Uniunii Europene pentru a repune pe făgașul normalității procesul de reforme prevăzute de agenda europeană. 

Întrevederea dintre Prim-ministrul Maia Sandu și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a axat pe procesul de transformare a țării noastre dintr-o zonă gri între Est și Vest, creată de fostul regim prin scheme de corupție și spălări de bani, într-un stat democratic care asigură securitatea cetățenilor săi și stabilitatea în regiune. 

Premierul Maia Sandu a menționat că Republica Moldova a beneficiat în urma programelor și mecanismelor de cooperare cu NATO, mai ales privind reformarea domeniului de apărare. „Republica Moldova apreciază și prețuiește dialogul productiv și extrem de util, precum și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova. Suntem interesați de expertiza, experiența și sprijinul NATO în implementarea reformelor democratice și modernizarea sectorului apărării naționale pentru a face față provocărilor lumii de astăzi.”, a adăugat Maia Sandu. 

La întrevedere s-a discutat și despre continuarea sprijinului oferit de NATO prin intermediului Fondului de Sprijin al Parteneriatului pentru Pace și programului Știință pentru Pace și Securitate, mai ales în sectoare precum distrugerea pesticidelor, dezvoltarea capacităților de apărare cibernetică și securitate informațională, protecția împotriva armelor chimice, biologice și multe alte proiecte non-militare în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. 

Întrevederile s-au încheiat cu discuțiile dintre Premierul Maia Sandu și Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici. Subiectul principal al întâlnirii a fost redeschiderea procesului de finanțare a Republicii Moldova după îndeplinirea condițiilor necesare. „Avem nevoie de sprijinul partenerilor europeni și vom depune toate eforturile pentru a implementa cât mai repede reformele instituționale, în baza Acordului de Asociere.”, a adăugat premierul Maia Sandu. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău