Transelectrica din România ar urma să investească în R. Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica (Profit)

  • 07 Mai 2018 10:20
Transelectrica din România ar urma să investească în R. Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica (Profit) RTV.net

Dacă R. Moldova ar scoate la privatizare Moldelectrica, atunci compania Translectrica din România ar fi interesată să devină acționat majoritar al întreprinderii de stat de la Chișinău.

Profit.ro scrie că repezentanții Transelectgrica au fost întrebați dacă vor investi în R. Moldova. „Probabil că ne vom duce și noi, dar în aceleași condiții în care s-a dus și Transgaz”, a declarat Corina Popescu, directorul general al companiei, precizând că este vorba despre cumpărarea pachetului majoritar al Moldelectrica.

Prevederile legale din R. Moldova nu permite companiei Transelectrica să investească în partea de producție și distribuție, iar o soluție în acest sens ar fi să preia compania Moldelectrica. Sursa citată scrie că legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este elaborat un proiect care să permită o astfel de tranzacție. „Cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate. Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă”, mai scrie Profit. 

Amintim că operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, a câștigat la începutul anului curent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul gazoductului Iași-Ungheni. Prețul pe care l-a achitat compania de peste Prut este de 180,2 milioane de lei. 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău