Trădare de kolhoz ori trădare de patrie. FSB, SVR, GRU, FSO și GUSP amenință R. Moldova (Revista presei)
-
06 Iunie 10:03
Războiul deconspiră agenții ruși din Moldova, titrează DW. Un scandal de corupție la scară largă și un alt scandal ce vizează trădarea de patrie în favoarea Rusiei sunt în plină desfășurare în Republica Moldova. În primul caz este vorba de o anchetă internațională desfășurată de procurorii anticorupție din Moldova în comun cu cei din Franța, asistați de Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA.
Ancheta vizează o presupusă schemă de corupție prin care persoane de prim rang din Ministerul moldovean de Interne și foști oficiali moldoveni, dar și din alte țări ar fi primit mită pentru a șterge „notificările roșii” din baza de date a Interpol, emise pe numele unor infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. „Notificarea roșie” este o solicitare adresată autorităților din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării.
Al doilea scandal în derulare îl vizează pe fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Moldovei, Igor Gorgan, demis în 2021 de către președinta Maia Sandu. Acesta apare într-o investigație jurnalistică publicată de „The Insider” ca informator al Serviciului de informații militare al Rusiei (GRU). Potrivit anchetei jurnalistice, Gorgan ar fi divulgat informații secrete superiorilor din serviciile secrete ruse și chiar ar fi „invitat” trupele ruse să intre în Moldova și să blocheze hotarul cu România pentru a împiedica alimentarea cu armament a Ucrainei.
Trădare de kolhoz ori trădare de patrie. FSB, SVR, GRU, FSO și GUSP amenință R. Moldova, titlul editorialului lui Mihai Isac din Deschide.md. Folosirea de către Federația Rusă a unui întreg arsenal pentru subminarea securității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova a fost încă o dată confirmată de dezvăluirile din mass-media privind acțiunile fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, scrie publicistul. Acesta observă că obișnuiți cu acest mod al Federației Ruse de a trata fostele republici sovietice, autoritățile, mass-media, lumea politică și societatea din R. Moldova au reacționat destul de calm la aceste dezvăluiri. În opinia lui Mihai Isac alinierea legislației R. Moldova în domeniu la legislația europeană este singura soluție pe termen lung pentru a oferi o bază legislativă modernă pentru acțiunile organelor de drept ale R. Moldova. Combaterea influenței și a propagandei ruse nu se poate face doar prin astfel de demersuri, fiind nevoie și de o campanie de educare a populației cu privire la pericolul implicării conștiente în astfel de acțiuni, care afectează securitatea și viitorul nostru
Ce este și ce nu este trădare de patrie în R. Moldova? La această întrebare încearcă să răspundă EuropaLiberă. Majoritatea parlamentară a extins noțiunea și infracțiunea de „trădare de patrie” din Codul Penal, „din cauza provocărilor cu care se confruntă R. Moldova după invazia rusă împotriva Ucrainei”, spune deputatul PAS, Andrian Cheptonar într-un podcast al Europei Libere Deși modificările au fost criticate pentru că ar putea afecta libertatea de exprimare și vocile critice, PAS nu are de gând să le anuleze, pentru că „trebuie să protejeze țara”. În podcast, el explică ce infracțiuni pot fi tratate ca „trădare de patrie” și spune în ce circumstanțe dezinformarea ar putea fi clasată ca „trădare de patrie”.
ZDG scrie în ediția tipărită despre cum s-a schimbat piața media din R. Moldova după suspendarea licențelor de emisie ale unor televiziuni și blocarea mai multor site-uri care promovau narațiuni rusești, deținute de cetățeni ai Federației Ruse sau controlate de politicieni din formațiuni pro-ruse. Ziarul se referă și la cele 33 de percheziții desfășurate în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, într-un dosar de corupție.