Tot mai mulți tineri din Republica Moldova și Ucraina merg să urmeze o carieră în navigație la Universitatea Maritimă din Constanța

  • 20 Octombrie 2023 11:19
Tot mai mulți tineri din Republica Moldova și Ucraina merg să urmeze o carieră în navigație la Universitatea Maritimă din Constanța

Universitatea Maritimă Constanța atrage peste 150 de studenți din Republica Moldova și Ucraina, mai ales din zona Odessa, dar și din raioanele învecinate de la Dunăre. Vorbitori de română sau nu, tinerii de peste Dunăre și Prut văd în Constanța șansa de a urma o carieră în navigație. O meserie la fel de atractivă și pentru românii din toată țara, care foarte rar caută în străinătate variante atunci când vine vorba de un viitor în domeniul maritim.

Deși efectele exodului în străinătate se simt și în învățământul civil de marină, perspectiva unei meserii care asigură stabilitate financiară, dar și atracția mării sunt în continuare argumente pentru care mulți tineri aleg Universitatea Maritimă din Constanța, iar aceștia vin din țară, dar, mai nou, un număr semnificativ și din Republica Moldova și Ucraina, scrie Radio Constanța.

Viața de student implică destule costuri în Constanța, chiar și pentru cei care primesc burse. De aceea, mulți tineri de la UMC, Ovidius sau Academia Navală își caută de lucru, de la livrări la domiciliu, la job-uri sezoniere în turism pe litoral.

Locurile în cămine sunt limitate, iar chiriile lunare variază între 100 și 300 de lei pentru studenții români care studiază fără taxă și între 250 și 450 de lei pentru cei înscriși la studiile cu taxă.

De anul acesta, Universitatea Maritimă din Constanța deține cel mai nou simulator de Poziționare Dinamică (Dynamic Positioning) din sud-estul Europei, capabil să recreeze scenarii realiste în diferite operațiuni offshore și parcuri eoliene.

Centrul Internațional de Training DP din cadrul UMC este acreditat de Nautical Institute din Londra, UK, iar instructorii UMC sunt comandanți de marină, licențiați DP, cu o vastă experiență pe nave și platforme de foraj din industria offshore, acreditați, la rândul lor, de către institutul britanic.

Beneficiarii instruirii în Centrul de training DP (ofițeri de punte, de mașină și electricieni) sunt în proporție de 80% străini, din Bulgaria, Ucraina, Turcia, Grecia, Israel, Suedia, Italia, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău