TORTURA și tratamentele inumane în R. Moldova
-
23 Iunie 2015 19:12
Peste 600 de plângeri privind cazuri de tortură sau aplicarea de tratamente inumane sunt înregistrate anual în Republica Moldova, potrivit datelor Procuraturii Generale.
Dintre acestea, doar puțin peste o sută ajung în instanță, dar nu se cunoaște numărul celor care ajung să fie condamnați pentru faptele lor.
În ajunul marcării Zilei Internaționale a ONU pentru susținerea victimelor torturii, mai multe organizații neguvernamentale de specialitate au îndemnat autoritățile să acorde o atenție specială acestei categorii de persoane, dar și pedepsirii reale a celor care comit acte de tortură.
Cele câteva sute de plângeri de rele tratamente înregistrate de Procuratura Generală nu reflectă decât o parte mică a numărului real de cazuri de rele tratamente care au loc în Republica Moldova, susțin activiștii pentru drepturile omului.
Situația este agravată de faptul că în țara noastră cazurile de tortură au conotație politică, de multe ori fiind implicați reprezentanți ai structurilor de stat, iar în rezultat foarte mulți dintre cei vinovați reușesc să se eschiveze de la pedeapsă. Directorul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria" Ludmila Popovici.
O situație cu mult mai gravă este în regiunea transnistreană, unde respectarea drepturilor omului este una dintre principalele probleme, susțin activiștii.
În Republica Moldova deținuții, care stau de multe ori în penitenciare supra aglomerate,â sunt cel mai adesea victime ale relelor tratamente și tortură. Avocatul Asociației Promo-Lex, Vadim Vieru.
Ziua internațională a ONU pentru susținerea victimelor torturii se marchează pe data de 26 iunie din anul 1997, în memoria Convenției ONU împotriva torturii și altor pedepse și tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ce a intrat în vigoare în 1987. Republica Moldova s-a alăturat Convenției în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opțional al acestui tratat.