Topul orașelor în care se trăiește cel mai bine. Revenire spectaculoasă pentru București în 2023

  • 25 Iunie 2023 09:25
Topul orașelor în care se trăiește cel mai bine. Revenire spectaculoasă pentru București în 2023

Capitala Austriei este poreclită „orașul viselor” și se pare că a rămas un loc de vis pentru locuitorii ei, scrie CNN. Viena a ieșit din nou pe primul loc în topul orașelor unde se trăiește cel mai bine, în timp ce Bucureștiul ocupă locul 3 în topul orașelor care au cunoscut cele mai multe îmbunătățiri.

Economist Intelligence Unit (EIU), o organizație asociată cu The Economist, a evaluat 173 de orașe din toată lumea în domenii precum servicii medicale, educație, stabilitate, infrastructură și mediu, scrie Digi24.

Viena și-a păstrat prima poziție pe Indexul Global al Locuibilității întocmit de EIU, fiind apreciată pentru infrastructura sa solidă, cultura și divertismentul remarcabile și educația și serviciile medicale impecabile.

Orașul, care a ieșit pe primul loc mai mulți ani de-a lungul timpului, a fost urmat îndeaproape de capitala Danemarcei, Copenhaga, care și ea și-a păstrat locul obținut anul trecut.

Orașele din regiunea Asia-Pacific s-au remarcat anul acesta, dar nu au fost singurele care au urcat mai multe locuri în clasament.

1. Vienna, Austria
2. Copenhagen, Denmark
3. Melbourne, Australia
4. Sydney, Australia
5. Vancouver, Canada
6. Zurich, Switzerland
7. Calgary, Canada
7. Geneva, Switzerland
9. Toronto, Canada
10. Osaka, Japan

Bucureștiul s-a ridicat 21 de poziții, ajungând pe locul 99. București se află pe locul 3 în topul orașelor care au urcat cele mai multe poziții, după orașele australiene Wellington (35 de poziții) și Auckland (25) și la egalitate cu Perth (21). În acest top, Europa este reprezentată doar de București și Stuttgart, restul orașelor care au cunoscut cele mai mari îmbunătățiri provenind din Asia.

Orașele australiene, care ieșiseră din top 10 în ultima vreme, s-au ridicat din nou în clasament. Melbourne ocupă locul 3 acum, iar Sidney este pe 4.

Canada este și ea reprezentată bine anul acesta, cu trei orașe în top 10: Vancouver – 5, Calgary – 7, Toronto – 9. În același timp, Elveția are două orașe în primele zece: Zurich ocupă locul 6, în timp ce Geneva este la egalitate cu Calgary pe locul 7.

Osaka, orașul japonez care a primit note puțin mai bune pentru cultură și mediu datorită renunțării la restricțiile anti-Covid, a încheiat pe locul 10.

„Pe măsură ce axa politică și economică a lumii continuă să se mute spre est, ne așteptăm ca orașele din aceste regiuni să urce încetul cu încetul în clasamentele noastre privind locuibilitatea”, a spus Upasana Dutt, șeful Indexului Locuibilității de la EIU.

Cu toate că Europa are o prezență puternică în topul listei, destinațiile europene au dominat și lista orașelor care au scăzut cel mai mult în clasament anul acesta.

Capitala Marii Britanii, Londra (locul 46), și capitala Suediei, Stockholm (locul 43), au căzut multe locuri în clasament față de anul trecut: 12, respectiv 22 de locuri. Capitala Scoției, Edinburgh, a căzut de pe locul 35 până pe 58.

„Niciunul dintre aceste orașe nu a înregistrat o scădere deosebit de mare a punctajelor sale, dar nici nu a reușit să obțină câștigurile pe care multe alte orașe – în special cele din Asia – au reușit să le facă în ultimul an”, se menționează în raport.

Punctajul mediu obținut de cele 172 de orașe (excluzând Kievul) a ajuns la 76,2 din 100, cel mai mare scor din ultimii 15 ani.

În timp ce sănătatea, educația, cultura, divertismentul și infrastructura au înregistrat creșteri semnificative în multe din orașele evaluate, stabilitatea a scăzut din cauza „dezordinii publice din multe orașe în contextul crizei costului de trai, precum și a unei creșteri a infracționalității în unele orașe”.

Dintre orașele americane, Honolulu, cel mai mare oraș din Hawaii, a ieșit pe primul loc și pe locul 25 în clasamentul mondial, urcând câteva locuri față de anul trecut. Alte orașe, însă, precum San Diego și Los Angeles, au căzut chiar și cu 17 poziții.

La fundul listei nu s-au produs prea multe modificări, acolo regăsindu-se aceleași orașe devastate de revoluții și conflicte militare ca în anii precedenți. Alger (Algeria), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria) au ieșit din nou pe ultimele trei locuri.

Capitala ucraineană, Kiev, a fost inclusă din nou în clasament – în 2022 fusese omisă din cauza invaziei rusești – și, după cum era de așteptat, a căzut până pe locul 165 și se află acum în topul orașelor în care se trăiește cel mai prost.

„Războiul din Ucraina și perturbările economice și politice rezultate afectează locuibilitatea în multe orașe europene”, se precizează în raport. „Deloc surprinzător, acest lucru este cel mai ușor de observat în capitala Ucrainei, Kiev, care s-a întors în studiu anul acesta.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău