Topul celor mai mari tranzacții ale anului 2018 (Mold-street)
-
03 Ianuarie 2019 11:43
Chiar dacă economia moldovenească continuă să evolueze lent și rămâne extrem de vulnerabilă la tot ce se întâmplă în lume, piața locală nu a fost ocolită anul trecut de tranzacții de ordinul milioanelor de euro. Unele destul de impresionante.
Piața de fuziuni și achiziții din Republica Moldova a înregistrat chiar o ascensiune la o valoare de peste o sută de milioane de euro în 2018, lucru ce nu s-a mai întâmplat din îndepărtatul an 2007, arată datele analizate de Mold-street.com, care identifică cele mai mari tranzacții care au avut loc anul trecut la noi în țară.
Achiziții și fuziuni au fost înregistrate în acest an în majoritatea sectoarelor, dar de departe cele mai importante preluări au fost consemnate în sectorul bancar, în transport, imobiliare și domeniul agroalimentar.
1. Cea mai mare tranzacție din 2018 a constituit-o vânzarea la începutul lunii octombrie 2018, de către Guvern a companiei aeriene Air Moldova. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.
Air Moldova a fost achiziționată de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitație. Aceasta are ca asociați doi cetățeni ai Republicii Moldova - Serghei Melnik și Andrei Ianovici care dețin câte 25,5% din capital și compania Blue Air Aviation SA din România cu 49%.
Tranzacția a fost criticată de opoziție și experți, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritțile au susținut că nu aveau o altă soluție pentru o companie în prag de faliment.
2. Pe locul doi se află listarea la mijlocul lunii ianuarie 2018, la Bursa de Valori de la București a Grupului Purcari Wineries, care deține cramele Purcari și Bostavan și producătorul de brandy Bardar din Republica Moldova, dar și crama Ceptura din România. La Bursă a fost listat 49% capitalul social într-o ofertă publică de vânzare (IPO), care a reușit să aducă acționarilor circa 40 milioane de euro.
Acționarii vânzători au fost Lorimer Ventures Limited, societate ce deținea înainte de realizarea ofertei 63,55% din capitalul social al Purcari, Amboselt Universal (participație de 30% înainte de listare, controlată de Victor Bostan) și International Financial Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a cărei deținere este în prezent de 6,41%. Lorimer Ventures Limited (Horizon Capital) a cedat cele mai multe acțiuni ca urmare a listării.
3. Poziția a treia în topul tranzacțiilor din 2018 este achiziția cotei de 39,2% a Victoriabank, deținute de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru. Cumpărători, Banca Translivania și BERD au ajuns acționari majoritari ai Victoriabank, prin intermediul unui vehicul investițional din Olanda.
Valoarea tranzacției încheiate la finele lunii ianuarie 2018 a fost de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari). Peste câteva luni Banca Translivania și BERD au mai cumpărat alte 5,42% din acțiunile Victoriabank la prețul de 106,05 milioane lei.
4. Tranzacția de 608 milioane lei (31 milioane de euro), în urma căreia Real Concept Imobil SRL, fondată în iulie 2018 de Finpar Invest SRL, o companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc a ajuns în proprietatea unui offshore din Gibraltar cu tot cu terenuri și imobile de lux din Chișinău, ocupă locul patru.
Printre imobile era și Global Business Center (GBC), fosta reședință de afaceri a lui Plahotniuc. Potrivit RISE Moldova, tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele acesteia. E vorba de o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre.
5. Abia pe locul cinci se află tranzacția prin care pachetul de 41,09% de acțiuni ale celei mai mari bănci din Moldova - Moldova Agroindbank a fost cumpărat de firma HEIM Partners din Marea Britanie, fondată de BERD și fondurile de investiții private AB Invalda INVL și Horizon Capital.
Partenerii au achitat pentru acțiunile celei mai mari bănci din Moldova un preț de doar 451,53 milioane de lei (echivalentul a 23,03 milioane de euro), ajungând să dețină astfel pachetul de control al celei mai mari bănci din Republica Moldova.
Prețul aparent mic se datorează riscurilor mari de țară și existenței unor litigii internaționale legate de acțiunile de la Moldova-Agroindbank.
6. Schimbarea acționarului majoritar de la Orange Moldova la mijlocul lunii decembrie 2018.Tranzacția a implicat un pachet de 101.716.445 acțiuni, în valoare de circa 311 milioane lei (circa 16 milioane de euro) ce reprezintă o cotă de 56,67% din acțiunile Orange Moldova.
Operațiunea a avut loc sub formă de succesiune a valorilor mobiliare în urma reorganizării sau lichidării persoanei juridice acționar". Astfel pachetul deținut de compania France Telecom Mobiles International SA a fost transmis societății Orange Participations, care la fel face parte din grupul Orange.
Mai adăugăm că grupul Orange deține în total circa 95% din acțiunile Orange Moldova, iar restul de 5% - Corporația Financiară Internațională (IFC).
7. Operațiunea de 262 de milioane lei cu 99,3% din acțiunile vinăriei Imperial Vin SA din Pleșeni, Cantemir. Valoarea totală a tranzacției a fost de 16 ori mai mare decât valoarea nominală și a avut ca formulă "achiziționarea acțiunilor proprii în cazul reorganizării emitentului", cu transmiterea unei părți din patrimoniu la societatea nou-creată Imperial Vin Group SRL din Pleșeni.
Atât societatea pe acțiuni, cât și Imperial Vin Group au ca proprietar compania Holding Imperial Vin Holding din Rusia. Ultima este deținută de milionarul Oleg Volcu, originar din Moldova, dar care face afaceri în Rusia.
Acesta este cunoscut și pentru faptul că a jucat în mai multe filme rusești. Oleg Volcu mai deține cote în câteva companii din Moldova și arendează mai multe hectare de pădure din Codrii Moldovei.
8. Pe șapte se află preluarea de către compania românească Transgaz a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz. Prețul achitat este de 180,2 milioane lei (circa 8,8 milioane de euro), dar Transgaz a acceptat și realizarea unui program de investiții de până la 93 milioane de euro în următorii doi ani.
E vorba în special de construcția conductei Ungheni-Chișinău, ce va avea o lungime de 120 de kilometri și va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova, care va permite eliminarea dependenței de 100% de livrările de gaze de la Gazprom.
Privatizarea ce dă contur uneia dintre cele mai semnificative tranzacții efectuate în ultima perioadă de Guvernul Republicii Moldova, s-a realizat prin intermediul societății Eurotransgaz SRL din Moldova, care are ca asociat unic Transgaz.
9. În cadrul a două tranzacții înregistrate pe 7 noiembrie 2018, au fost vândute 98 de acțiuni ale societății pe acțiuni Style Design Company din Chișinău. Valoarea totală a tranzacției a fost de 108,47 milioane de lei, iar surpriza cea mai mare este prețul acțiunilor.
Astfel prețul nominal al unei acțiuni este de 1,1 milioane lei, iar iîn cadrul tranzacției acestea s-au vândut la un cost de 1.106.836 lei bucata. Societatea a fost înregistrată pe 13 septembrie 2018, iar director este Igor Duliga, despre care nu am putut afla nimic și care nu a figurat anterior ca administrator sau asociat la vre-o companie.
Pe aceeași adresă a fost înregistrată o altă companie cu o denumire aproape similară - Style Design Imobil SRL, cu un capital social de 5.000 de lei și care îl are ca administrator și unic asociat pe Roman Mishchenkov din Rusia. Ambele companii au ca domenii de activitate specifice unei agenții imobiliare.
10. Tranzacția prin care grupul bancar german Procredit Holding AG a procurat 72.833 acțiuni ordinare nominative emise de Banca Comercială Procredit Bank SA din Moldova.
Pachetul reprezenta 17,91% din capitalul Procredit Bank și coincidea cu cota deținută de doi acționari: 14,1% de grupul KfW din Germania și 3,8% de DOEN Foundation din Olanda. prețul achitat a fost de circa 86 milioane de lei, adică 4,4 milioane de euro. În consecință holdingul german a ajuns să dețină 100% din capitalul Procredit Bank SA din Moldova.
Procredit este a șasea bancă ca mărime și a înregistrat în anul 2017 un profit de 37 milioane lei, în creștere cu circa 10%, față de anul 2016.
Care este mărimea pieței de capital din Moldova
Menționăm în final că piața de capital din Republica Moldova este una subdezvoltată și foarte multe tranzacții au loc în afara acesteia, ceea ce nu permite asigurarea unei transparențe a operațiunilor, așa cum a fost în cazul Purcari Wineries la Bursa de la București.
Datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) relevă bunăoară că volumul tranzacțiilor cu valori mobiliare înregistrate pe piața de capital din Moldova au fost în 2017 de o mie de ori mai mici decât în Cehia și de 2.370 ori decât în Grecia.
Ce ne așteaptă în 2019
Anul 2019, care de abia a început poate aduce tranzacții și mai spectaculoase. Astfel de pe 3 ianuarie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei pot fi cumpărate acțiunile Moldindconbank. a doua ca mărime bancă din țară. E vorba de un pachet de 63,9% de acțiuni, iar prețul este de circa 760 milioane lei.
O companie mică a anunțat la fiene anului trecut că e gata să cumpere una dintre cele mai mari companii petroliere, Tirex-Petrol.
În plus Guvernul ar putea să vândă mai multe active, inclusiv câteva importante, precum Moldtelecom și RED Nord.
sursa: mold-street.com