Topul celor mai contrafăcute produse | Protecția Consumatorilor spune cum să faci să nu dai peste un produs necorespunzător

  • 15 Mai 2020 14:52
Topul celor mai contrafăcute produse | Protecția Consumatorilor spune cum să faci să nu dai peste un produs necorespunzător

În 2019, cele mai contrafăcute produse au fost bateriile, hainele și încălțămintea, produsele cosmetice și accesoriile pentru automobile. Pentru a nu cumpăra un produs contrafăcut, responsabilii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) recomandă cumpărătorilor să apeleze doar la comercianții autorizați, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Olărașu, șeful direcției responsabile de relația cu consumatorii și mediul de afaceri din cadrul APCSP, a menționat că în anul 2019 au fost recepționate 69 de reclamații și sesizări privind produsele contrafăcute.

Nicolae Olărașu spune că, atunci când este ales produsul, e bine să se verifice aspectul acestuia. Persoana trebuie să se asigure că etichetele și ambalajele sunt la locul lor, dar și alte elemente de siguranță, precum marca comercială. Dacă cumpărătorul știe cum arată produsul, îl cumpără, dacă nu, poate vizita paginile oficiale ale producătorului pentru a se informa cum trebuie să arate acesta.

La procurarea încălțămintei e bine de știut că niciodată încălțămintea de marcă nu va fi livrată în pungi de polietilenă, ci va fi în cutii de carton, cu o etichetă desfășurată. Niciodată un produs original nu va fi protejat cu folii de peliculă protectoare. Iar etichetele hainelor la produsele contrafăcute sunt sumare, fără simboluri de întreținere și alte simboluri pe care producătorul este obligat să le plaseze.

Se recomandă evitarea procurării produselor de la persoane fizice, inclusiv de pe Facebook, deoarece sunt persoane terțe și deseori nu vând produsele lor personale, așa cum pretind.

Când persoana face achiziții din străinătate, Serviciul Vamal este în drept să interzică introducerea în țară a produselor contrafăcute. „Coletul poate fi examinat sub acest aspect și ați putea fi acuzat că faceți comerț electronic ilegal sau coletul nu vă va fi livrat pentru că este contrafăcut”, menționează șeful direcției responsabile de relația cu consumatorii și mediul de afaceri din cadrul APCSP.

Dacă totuși ați procurat un produs contrafăcut, puteți sesiza Agenția Pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, care va dispune efectuarea unui control inopinat la agentul economic. În sesizare reclamantul trebuie să prezinte fotografii, bonul fiscal și alte dovezi confirmative pe care le are.

Comercializarea produselor contrafăcute se sancționează cu amendă de la 3000 la 4500 de lei aplicată persoanelor fizice și de la 6000 la 9000 de lei pentru persoana juridică. Instanța poate dispune și muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40 la 60 de ore.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău