Topul celor mai „urâte” 10 limbi vorbite în lume

  • 26 Martie 2016 10:21
Topul celor mai „urâte” 10 limbi vorbite în lume

Dacă franceza și italiana sunt primele menționate în topurile celor mai frumoase, melodioase sau chiar sexy limbi din lume, există și limbi considerate urâte din cauza sonorității sau modului bizar de pronunție.

Pe astfel de criterii s-a realizat un clasament al celor mai puțin plăcute limbi vorbite în lumea largă.

Portalul de turism Thrillist a realizat pe baza voturilor cititorilor din întreaga lume un clasament al celor mai urâte limbi. În cadrul clasamentului realizat pe criterii clar subiective, prima poziție în top a fost ocupată de vietnameză.

1. Vietnameză

Limba vietnameză aparține ramurii Mon-Khmer a sistemului limbilor din Asia de Sud-Est, care s-a transformat în limba Viet-Muong (sau limba vietnameză antică) și după aceea s-a despărțit. În cei aproape o mie de ani sub dominație chineză și sub dinastiile feudale, limbajul oficial era format de literele chinezește, dar aceasta a fost și perioada în care limba vietnameză s-a dezvoltat. Literele chinezește erau citite cu metoda vietnamezilor și erau asimilate creând multe cuvinte vietnameze uzuale. Limba vietnameză s-a dezvoltat ajungând la crearea sistemului literelor care înregistrează sunetele limbii vietnameze pe baza literelor chinezește în secolul 13, care se numesc literele Nom. În perioada coloniștilor francezi, literele chinezește au fost treptat eliminate, înlocuindu-se cu limba franceză care se folosea ca limba administrativă și în sistemul de educație. În cele din urmă, alfabetul național s-a impus grație avantajelor aduse prin simplitatea structurii, scrierii și citirii, proza limbii vietnameze moderne primind favorabil influențele pozitive ale limbilor și culturilor occidentale. După Revoluția din August 1945, limba vietnameză și alfabetul național au obținut poziția unică, dezvoltându-se în toate domeniile și reflectând toate realitățile vieții, conform Wikipedia. Vietnameza este limbă mono-silabică.

2. Somaleză

Limba somaleză aparține ramurii estice a limbilor cushidice, care fac parte din familia de limbi afro-asiatice. Somaleza este cea mai bine documentată dintre limbile cushidice, cu studii academice începute înainte de 1900. În afară de Somalia, limba somaleză mai este vorbită în Somaliland, stat nerecunoscut la nivel internațional, Djibouti, Etiopia, Yemen și Kenya. Există comunități de limbă somaleză și în Orientul Mijlociu, Europa și America de Nord. Aproximativ 13-25 milioane de oameni sunt vorbitori nativi de limbă somaleză, iar pentru 500.000 somaleza este a doua limbă.

3. Chineză

Limba chineză este cea mai vorbită limbă din lume, fiind limba oficială în Republica Populară Chineză, în Taiwan și una din limbile oficiale în Singapore. Din populația Chinei, aproximativ 95% sunt vorbitori de chineză. 4. Turcă Limba turcă este o limbă turcică vorbită în principal în Turcia (72,9 milioane), dar și în Bulgaria (810.000), Cipru (175.000), Grecia (300.000), România (30.000) și de emigranții turci din Uniunea Europeană (între 3 și 4 milioane). Numărul vorbitorilor nativi de limba turcă este estimat la 80 de milioane, iar numărul total de vorbitori la 95 de milioane. Limba turcă vorbită în Turcia face parte din marele grup al limbilor altaice și este aglutinantă. Folosește preponderent sufixele, iar prefixele mai rar.

5. Germană

Limba germană aparține grupului vestic al limbilor germanice și este vorbită ca limbă maternă de majoritatea populației în Germania, Austria, Elveția, Luxemburg și Liechtenstein, în estul Belgiei, precum și în regiunea Nordschleswig din sudul Danemarcei, în regiunea autonomă Tirolul de Sud din Italia etc. Este vorbită ca limbă maternă de peste 100 de milioane de oameni.

6. Wolof

Wolof este o limbă vorbită în Senegal, Gambia, Mauritania, de nativii Wolof, fiind limba locală folosită de majoritatea populației. În Senegal este promovată ca a doua limbă oficială, în condițiile în care cea mai mare parte a locuitorilor nu vorbesc franceza. Populația Wolof reprezintă 40% din populația Senegalului, aceștia formând clasa superioară conducătoare a imperiilor antice, drept care dețin și astăzi funcții importante în afaceri și politică.

7. Kazahă

Limba kazahă este o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice. Este răspândită mai ales în Kazahstan, fiind vorbită și în Rusia și China, cu un număr total de vorbitori estimat la 11,5 milioane. Principalele caracteristici ale limbii kazahe sunt caracterul aglutinant si armonia vocalelor.

8. Arabă

Limba arabă este cea mai mare subramură, ca număr de vorbitori, aflată în uz, din cadrul familiei de limbi semitice. Clasificată ca semitică centrală, aceasta este înrudită îndeaproape cu akkadiana, ebraica, aramaica, siriaca, cananeana, feniciana, limbile etiopiene (gheeză, tigrină, tigri, amhară) etc. În momentul de față, araba este limba oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Comore (alături de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alături de somaleză), Sudan, Tunisia, Yemen. Limba arabă este vorbită de aproximativ 250 de milioane de persoane în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

9. Suedeză

Limba suedeză face parte din familia limbilor germanice de nord sau scandinave, vorbită de aproximativ 9 milioane de oameni în Suedia și alte zone din Finlanda, unde are același statul legal cu limba finlandeză. Împreună cu celelalte limbi germanice de nord, suedeza are la origine nordica veche, limba comună a popoarelor germanice care au trăit în Scandinavia în timpul perioadei vikinge. Este în prezent limba scandinavă cu cel mai mare număr de vorbitori.

10. Coreeană

Limba coreeană este limba oficială a Coreei de Sud și a Coreei de Nord, fiind vorbită de aproximativ 78 de milioane de vorbitori în toată lumea. Este și una dintre limbile oficiale în China. Clasificarea acestei limbi aglutinante este disputată, fiind considerată de unii lingviști ca fiind parte din familia altaică, iar de alții o limbă izolată, care nu este similară din punct de vedere genealogic cu nici o altă limbă. Limba coreeană este o limbă aglutinantă.

Sursa: adevarul.ro



 

Pe astfel de criterii s-a realizat un clasament al celor mai puțin plăcute limbi vorbite în lumea largă.

Citeste mai mult: adev.ro/o4jius
Pe astfel de criterii s-a realizat un clasament al celor mai puțin plăcute limbi vorbite în lumea largă.

Citeste mai mult: adev.ro/o4jius
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău