Tiraspolul va cere ajutorul Moscovei pentru reabilitarea regiilor de transport electric

  • 04 Februarie 2018 10:22
Tiraspolul va cere ajutorul Moscovei pentru reabilitarea regiilor de transport electric

Parcurile regiilor de transport electric din Bender și din Tiraspol sunt în mare parte  învechite, iar întreprinderile au datorii pentru energia electrică consumată, dar și pentru troleibuzele procurate în leasing.

Administrația transnistreană pregătește un plan pentru a scoate întreprinderile din impas și își propune să ceară ajutorul Federației Ruse pentru a-l putea aplica, transmite IPN.

Vasili Nigai, șeful Regiei transport electric Tiraspol, citat de presa din regiune, spune că pentru a restabili și a menține operabilitatea rețelelor de contact anual sunt necesare cel puțin 6-7 milioane de ruble. La balanța întreprinderii sunt șase substații de tracțiune electrică, care, de asemenea, necesită modernizate. Investițiile pentru fiecare s-ar ridica la 650 de euro. Sunt necesare lucrări de reabilitare și a suporturilor rețelei de contact, întrucât 46 dintre ele au fisuri. Iar în cazul a 27din ele, nivelul de înclinare este depășit, motiv pentru care trebuie înlocuite. Costul pentru un suport este de 390 de dolari, a precizat managerul.

Întreprinderea mai are datorii pentru cele 12 troleibuze noi procurate în leasing în 2012. La începutul acestui an, împreună cu dobânda calculată, plățile s-au ridicat la mai bine de cinci milioane de ruble. Încă aproape un milion este datoria pentru energia electrică consumată. Aproape jumătate dintre troleibuzele Regiei transport electric Tiraspol au termenul de exoloatare depășit, în unele cazuri și cu 25-30 de ani.

În cazul Regiei transport electric Bender, liniile de contact sunt practic noi, însă troleibuzele sunt uzate. Potrivit șefului întreprinderii, Andrei Reca, termenul mediu de exploatare a materialului rulant în Bender este de 26 de ani, în condițiile în care este prevăzut un termen de exploatare de zece ani. Din cele 33 de unități funcționale, doar două troleibuze sunt noi. Alte câteva au în jur de zece ani, iar restul sunt mai vechi. Unele au și 33 de ani de exploatare.

Administrația de la Tiraspol a dat ordin așa-zisului minister al economiei să  elaboreze, timp de o lună, un program de dezvoltare pe termen mediu pentru ambele întreprinderi. Autoritățile transnistrene își propun să înainteze un demers la adresa Guvernului Federației Ruse pentru a cere ajutor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău