Tiraspolul cere Moscovei $ 130 de MILIOANE pentru a supraviețui

  • 31 Ianuarie 2017 17:36
Tiraspolul cere Moscovei $ 130 de MILIOANE pentru a supraviețui novostipmr.com

Administrația separatistă de la Tiraspol cere Moscovei un credit pe termen lung 130 de milioane de dolari, necesar pentru stabilizarea  economiei regiunii transnistrene, iar Guvernul rus promite că va examina această solicitare.

Discuții pe marginea acestui subiect au fost purtate în capitala Federației Ruse de pretinsul ministru transnistrean al finanțelor, Irina Molokanova, cu adjunctul ministrului de Finanțe de la Moscova, Leonid Gornin.

Actualmente, cota impozitelor în Produsul Intern Brut (PIB) din Transnistria este de 35%, iar numărul persoanelor angajate este de 106 în raport cu 100 de pensionari, potrivit statisticilor realizate de autoritățile din regiune, citate de agenția oficială de la Tiraspol „Novosti PMR”.

Potrivit sursei citate bugetul consolidat și cel al asigurărilor sociale în Transnistria reprezintă 67,5% din PIB-ul regional, iar deficitul bugetar este de 10 la sută – adică 130 de milioane de dolari.

Pentru o decizie finală, Guvernul rus ar urma să analizeze legislația economică și normele bugetare din Transnistria, specifică presa transnistreană.

Tot astăzi, instituțiile responsabile din regiune au raportat că transferurile de bani efectuate de locuitorii din stânga Nistrului care se află în străinătate este în continuă scădere și a constituit în anul 2016 circa 45,5 milioane de dolari, coborând la cel mai jos nivel din ultimii 12 ani.

În același timp, așa-zisul legislativ de la Tiraspol a adoptat săptămâna trecută un act prin care oferă persoanelor social-vulnerabile din regiune gaze gratuite, chiar dacă administrația transnistreană nu a achitat gazele consumate începând din 2009, iar până atunci plățile au purtat un caracter sporadic. În acest fel, datoria regiunii transnistrene către concernul rus „Gazprom” s-ar fi ridicat la aproximativ 6 miliarde de dolari. 

De asemenea, regiunea transnistreană beneficiază anual de subvenții din partea Guvernului rus, din contul cărora sunt achitate suplimente la pensiile locuitorilor din stânga Nistrului, precum și alte contribuții sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău