Tinerii Moldovei cer explicații BNS-ului

  • 13 Ianuarie 2015 14:11
Tinerii Moldovei cer explicații BNS-ului

Societatea civilă este nemulțmită de modul în care s-a desfășurat recensământul.

Mai mulți reprezentanți ai mișcării civice Tinerii Moldovei cer conducerii Biroului Național de Statistică efectuarea unui audit pentru a vedea cât de eficient au fost folosite cele aproape 90 de milioane de lei alocați pentru desfășurarea acestui exercițiu statistic național.

Într-o conferință de presă, liderii mișcării civice Tinerii Moldovei, ai cărei reprezentanți au participat în perioada desfășurării recensământului la numărarea paralelă a unor date, au reiterat o serie de nereguli depistate în timpul recenzării populației. Numărul insuficient de recenzori și volumul mare de muncă pentru fiecare dintre aceștia, nerecenzarea unui număr mare de cetățeni și locuințe, lipsa sau slaba pregătire a recenzorilor sunt doar câteva dintre aspectele enumerate de Tinerii Moldovei. Aceștia au cerut BNS organizarea unei conferințe de presă în care să răspundă la întrebările societății civile, precum și să-și asume carențele recensământului.

”Vorbim despre un proces la care a participat o echipă de recenzori, o echipă a administrației BNS. Vedem că recensământul s-a desfășurat nu tocmai în conformitate cu anumite standarde. Avem standarde europene pe hârtie dar realizarea acestora lasă de dorit. Cerem de la administrația BNS să iasă la o conferință de presă să nu mai tărăgăneze cu informația, pe care trebuia demult să o facă publică, încă în toamna anului 2014”, a declarat președintele mișcării, Dinu Plângaru.

Anterior directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială a declarat pentru Radio Chișinăucărezultatele finale ale recensământului realizat anul trecut sunt procesate mai greu în comparație cu cel din 2004, pentru că a fost realizat și recensământul locuințelor, iar chestionarul standard a fost completat cu întrebări suplimentare.

Numărătoarea paralelă a mișcării ” Tinerii Moldovei” a arătat că în Republica Moldova s-ar fi declarat români peste 800 de mii de persoane, iar vorbitori de limbă română -1,4 milioane  de oameni. Pentru organizarearecensământului au fost alocate aproximativ 90 de milioane de lei, bani repartizați de la bugetul de stat și din surse externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău