Tineri traducători în școlile din UE: Comisia Europeană lansează înscrierile pentru concursul de traducere ediția 2020

  • 02 Septembrie 2020 14:48
Tineri traducători în școlile din UE: Comisia Europeană lansează înscrierile pentru concursul de traducere ediția 2020

Comisia Europeană a anunțat lansarea concursului anual de traducere pentru elevii din învățământul secundar din întreaga Europă, Juvenes Translatores, potrivit unui comunicat al executivului european difuzat miercuri, preluat de Agerpres.

Începând cu data de 2 septembrie la prânz, școlile din toate statele membre ale UE vor putea să se înscrie online, iar elevii lor se vor putea lua la întrecere cu colegi din alte țări ale UE. În acest an, adolescenții participanți vor avea de tradus un text cu tema "Cum să ținem piept vremurilor dificile - împreună suntem mai puternici".

"Tinerii europeni sunt conștienți de importanța limbilor în societatea de astăzi. Pe lângă faptul că permit înțelegerea culturii și a punctelor de vedere ale celorlalți, ele pot fi utile și pentru obținerea unui loc de muncă. Încurajez școlile și pe elevi să participe la concursul Juvenes Translatores din acest an și să descopere ce înseamnă să traduci", a declarat comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

Participanții vor putea alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (552 de combinații posibile). La ediția de anul trecut a concursului, elevii au utilizat în total 150 de combinații diferite.

Înscrierea pentru școli - prima parte a procesului care cuprinde două etape - este deschisă până la 20 octombrie 2020 la prânz. Profesorii pot face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Ulterior, Comisia va invita un număr total de 705 școli la următoarea etapă. Numărul școlilor participante din fiecare țară va fi egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European, selecția școlilor fiind efectuată în mod aleatoriu cu ajutorul calculatorului.

Școlile alese trebuie să desemneze apoi între 2 și 5 elevi care să participe la concurs. Elevii pot fi de orice naționalitate, însă trebuie să fie născuți în anul 2003.

Concursul se va desfășura online, la 26 noiembrie 2020, în toate școlile participante.

Câștigătorii - câte unul din fiecare țară - vor fi anunțați până la începutul lunii februarie 2021.

În cazul în care condițiile o vor permite, ei își vor primi premiile în primăvara anului 2021 în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles, unde vor avea totodată ocazia de a se întâlni cu traducători profesioniști de la Comisia Europeană și de a afla mai multe despre activitatea în domeniul limbilor străine.

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul Juvenes Translatores în fiecare an, începând din 2007. Concursul promovează studiul limbilor străine în școli și le oferă tinerilor posibilitatea de a avea o primă impresie despre ce înseamnă să fii traducător. Concursul se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani și se desfășoară simultan în toate școlile selectate din UE. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău