Timpul: Traian Băsescu intră în lupta politică la Chișinău (Revista presei)

  • 26 Iunie 2017 09:40
Timpul: Traian Băsescu intră în lupta politică la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 26 iunie 2017

Băsescu intră în lupta politică la Chișinău unde a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) condus de A. Șalaru, titrează Timpul.

Fostul președinte al României a comentat situația politică din Republica Moldova, acuzându-l pe Igor Dodon că vrea să dea țara Federației Ruse și pe Vlad Plahotniuc, că tratează Moldova ca pe o afacere personală.

„Pentru reușita procesului de unificare a forțelor unioniste, demarat recent, contează foarte mult relația în care Anatol Șalaru se va afla de acum încolo cu fostul său partid – cel Liberal”, potrivit  unei analize politice a portalului TRIBUNA. „Dacă va lupta doar cu Mihai Ghimpu, liderul PL, atunci e o situație, dar dacă cu întreg partidul, atunci orice șansă de consolidare a taberei unioniste va suferi eșec. Potrivit publicației, „logica lucrurilor spune că el acum ar trebui să iasă public cu declarații în susținerea lui Dorin Chirtoacă, mizând pe faptul că, în scurt timp, acesta va prelua conducerea PL (lucru cât se poate de posibil)”. „Iar o astfel de poziționare i-ar deschide calea spre un dialog constructiv cu PL în lunile următoare, care s-ar putea solda cu un front comun al acestor formațiuni în viitorul scrutin parlamentar”, scrie Tribuna.

Într-un editorial pe același portal, jurnalistul Igor Volnițchi compară situația actuală din Republica Moldova cu o veche legendă caucaziană, în care apar doi berbeci (unul alb și unul negru), care se luptă între ei. Și cel ce devine martor al luptei respective, trebuie să prindă momentul potrivit pentru a sări pe berbecul alb, care e unicul ce te poate duce în lumea luminii. Autorul se întreabă „când Republica Moldova a încălecat berbecul negru, care ne tot duce în împărăția întunericului? Să-l fi încălecat la începutul tumultoșilor ani 90 ai secolului trecut, când mișcarea de eliberare națională, nobilul avânt patriotic s-a transformat peste noapte într-o bișniță politică ordinară? Să-l fi încălecat pe timpul agrarienilor, care au reușit să distrugă tot ce a însemnat bun la începutul independenței noastre? Să-l fi încălecat pe timpul guvernării ADR, care a distrus și firavele speranțe pe care le mai aveam la un trai normal într-un stat european, modern? Să-l fi încălecat în timpul guvernării comuniste, când Moldova a fost unicul stat din Europa condus de comuniști, veniți la putere pe cale democratică? Sau poate Moldova a încălecat berbecul negru în 2009, iar guvernările pretins democratice, care s-au perindat la putere de atunci, ne-au transformat în cea mai mare rușine a Europei, postură umilă în care suntem și astăzi?”.

UE recunoaște legitimitatea guvernării Republicii Moldova, dar o tratează ca pe una nelegitimă, scrie N. Negru în Ziarul Național. Autorul revine la tema schimbării sistemului electoral, după reacția Uniunii Europene la avizul Comisiei de la Veneția și se întreabă „cum va reacționa Bruxelles-ul, dacă sistemul electoral va fi totuși schimbat, în pofida avertismentelor sale, dacă Chișinăul va îndeplini toate recomandările Comisiei de la Veneția, cu excepția celei pe care are dreptul să nu o îndeplinească? Va înceta finanțarea Republicii Moldova spre bucuria lui Dodon și a Moscovei? Sau nu va înceta, spre marea decepție a PAS și PPDA? Răspunsul nu e atât de evident precum pare. Problema UE în acest caz e că recunoaște legitimitatea guvernării actuale din Republica Moldova, dar se comportă în raport cu ea ca și cum nu ar fi legitimă. E un punct vulnerabil, a cărui origine e geopolitica, e politica Rusiei, pe care nu ai cum s-o neglijezi. Bucureștiul tace semnificativ”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

Rolul partenerilor europeni în achizițiile de electricitate trebuie fortificat, opinează politologul Dionis Cenușă într-o analiză pentru IPN. El atenționează că partenerii europeni au fost transformați în observatori pasivi ai unor manifestări repetate de netransparență din partea guvernării în cazul licitației la energie electrică. Pe lângă faptul că autoritățile au promovat compania de stat Energocom, acestea au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală, comentează autorul.

Adevărul îi aduce un omagiu directoarei Maria Ungureanu de la gimnaziul de orfani din Tighina, una din cele 8 școli cu predare în lb. română din regiunea separatistă transnistreană. Ea și-a dedicat întreaga viața educării copiilor orfani și luptei pentru păstrarea școlii românești din Transnistria, sub presiunea constantă a autorităților de la Tiraspol, care de 25 ani duc o luptă crâncenă pentru închiderea celor 8 școli. Cel mai greu moment pentru Maria Ungureanu a fost în august 2004 când Igor Smirnov a ordonat milițienilor și militarilor Armatei a 14 a să închidă cu forța școlile cu predare românească din Transnistria, drept represalii la sancțiunile economice impuse de guvernul de la Chișinău autorităților transnistrene. Atunci, milițienii transnistreni au blocat timp de aproximativ două săptămâni încăperile Gimnaziului internat pentru copii orfani din Tighina unde director a fost profesoara Maria Ungureanu. „Am rămas doar cu o bucătărie și două dormitoare. Nu avem acces la depozitul cu haine și încălțăminte, astfel încât copiii nu au îmbrăcăminte de schimb. Este blocat accesul în sălile de clasă. Reprezentanții OSCE ne asigură zilnic produse alimentare și apă, iar milițienii transnistreni ne supraveghează în permanență”, declara Maria Ungureanu, jurnaliștilor de la Chișinău. Lăsați în voia sorții de regimul condus atunci de Vladimir Voronin, profesorii de la gimnaziul de orfani din Tighina împreuna cu Maria Ungureanu au rezistat presiunilor exercitate de organele de miliție transnistrene și au salvat cu ajutorul reprezentanților OSCE, copiii de la școala internat în contextul în care administrația de la Tiraspol dorea să transforme clădirea orfelinatului, în școală de miliție. Presiunile constante exercitate de oficialii de la Tiraspol împotriva orfelinatului gimnaziu de la Tighina au fost constante în ultimii ani dar Maria Ungureanu a continuat lupta pentru existența instituției și pentru continuarea predării în limba română. De Ziua Limbii Române, pe 31 august 2010, președintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, i-a conferit prin decret pentru merite deosebite în promovarea limbii române „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție din statul moldav, Mariei Ungureanu, amintește Adevărul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău