Timpul: Leancă știa că se fură miliardul (Revista presei)

  • 14 Februarie 2018 10:42
Timpul: Leancă știa că se fură miliardul (Revista presei)

Revista presei din 14 februarie 2018

Cine sunt cei trei judecători de la Curtea de Apel Cahul care vor judeca dosarul Șor aflăm din Ziarul de Gardă. La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată. Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina dosarul. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ, notează Ziarul de Gardă.

Leancă știa că se fură miliardul, titrează Timpul, care publică un interviu cu fostul premier.  „Mi se spunea că se practicau așa fel de lucruri, când erau tentative de a scoate bani fără niciun gaj. Rugam CNA să facă tot posibilul pentru a bloca scoaterea unor credite din BEM, ca pe urmă să aflu că se mergea în instanță, iar judecătorii scoteau CNA din joc”, a declarat Iurie Leancă, fiind întrebat de Timpul ce știa despre acest caz, fiind în funcția de premier.

Evenimentul Zilei reține declarația primarului de la Bălți. „Demisia lui Usatâi, surpriza Moscovei pentru Parlamentul R. Moldova”, consideră analistul de politică externă, Dan Dungaciu. În această mișcare se afla unul dintre elementele care ar putea modifica rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2018, opinează expertul. ”Usatîi e unul dintre elementele cu care Rusia lucrează în Republica Moldova. Al doilea este Igor Dodon si apoi, o jumătate de instrument este Vlad Plahotniuc, care conduce acum Republica Moldova. Plahotniuc nu și-a dorit un război cu Rusia, doar că a ajuns la asta pentru că toate calculele pe care le-a făcut cum că poate sa manipuleze și Estul și Vestul, evident că au eșuat”, a menționat Dungaciu, citat de EVZ.

Jurnal de Chișinău atenționează că separatiștii transnistreni ar fi colectat 85.000 de semnături în sprijinul păstrării trupelor ruse în stânga Nistrului. Potrivit unei consiliere a liderului de la Tiraspol, acțiunea este „un răspuns la atitudinea ostilă a autorităților moldovenești față de operațiunea de menținere a păcii și de prezența trupelor rusești” în regiunea transnistreană. Știrea vine după ce R. Moldova a cerut în câteva rânduri, inclusiv de la tribuna Adunării Generale ONU, ca Rusia să-și respecte angajamentul de a-și retrage trupele din stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău