Timpul | Complicitatea lui Dodon cu agresorii afectează strategic relațiile Moldovei cu Ucraina (Revista presei)
-
29 Noiembrie 2018 09:36
Revista presei - 29 noiembrie 2018.
Într-un editorial pe Deschide.md, expertul Iulian CHFU scrie despre NATO, UE și garanțiile constituționale ale orientărilor strategice în Flancul Estic, având în vedere situația din Ucraina și pericolul pentru R. Moldova. Autorul denunță faptul că Parlamentul Republicii Moldova nu a reușit să introducă în Constituție orientarea pro-europeană, judecând diferit modificarea Constituției în privința denumirii limbii de stat ca Limba română. Pe de altă parte, Republica Moldova mai are o garanție puternică, autorul amintind de legea din 2005 privind prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stînga Nistrului (Transnistria). Este o lege votată cu trei cincimi, care înregistrează, cu caracter constituțional, limitele oricărei discuții privind reintegrarea teritorială a Republicii Moldova. Aceasta se dovedește astăzi o garanție extrem de puternică în fața forțelor centrifuge care doresc sau forțează reunificare cu orice scop, cu oricâte compromisuri și cedări, cu orice costuri, sau eventuala federalizare a Republicii Moldova. Nici un reprezentant oficial al Republicii Moldova nu poate să încalce această lege, nici măcar președintele Igor Dodon, subliniază Iulian Chifu.
Complicitatea lui Dodon cu AGRESORII afectează strategic relațiile Moldovei cu Ucraina, titrează Timpul. Acțiunile agresive ale Rusiei in Marea Azov au marcat agenda politică internă moldovenească, obligând politicienii locali să ia atitudinie vis-a-vis de cele întâmplate. Singurul demnitar de nivel înalt care a ezitat să condamne agresiunea rusească împotriva Ucrainei, este președintele Dodon. Acesta s-a limitat la o postarea fără conținut pe FB, a consilierului său Maxim Lebedinschi. Pornind de la competențele sale constituționale, președintele republicii era obligat să reacționeze la cele întâmplate în Marea Azov, scrie Timpul. Potrivit Constituției Republicii Moldova, Președintele este comandat suprem al armatei si garantul integrității teritoriale a țării, prin urmare toate provocările de securitate de la frontierele țării sunt de competența sa nemijlocită, subliniază publicația. Ucraina este cel mai important vecin estic al Republicii Moldova. O bună parte a teritoriului național al Republicii Moldova se află sub ocupație militară rusească, iar Ucraina a impus legea marțială în toate regiunile ucrainene limitrofe cu Republica Moldova. În situația dată, instituția prezidențială era obligată să aibă o reacție clară, iar tăcerea acestuia nu poate fi calcifiată altfel decât complicitate cu agresorii, comentează Timpul.
Adevărul reține altă declarația a lui Dodon, care vrea votul cetățenilor din Transnistria: În așa caz nu vom avea niciodată unioniști și adepți ai NATO în Parlament, a spus acesta la a întrevederea sa cu moldovenii stabiliți la Sankt Petersburg.
Din ediția de astăzi a ZdG puteți afla cine va livra produse pentru nou născuți în maternitățile din țară în cadrul campaniei guvernamentale, „O nouă viață”, precum și ce legături există între agentul economic și liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Tot în această ediție aflați cine, de fapt, construiește Arena Națională.
În numărul de joi, ZdG a făcut și o incursiune în proiectul „cetățenie prin investiție”, promovat cu mare fast de guvernare, dar care prezintă mai multe riscuri pentru securitatea statului.
Ziarul de Gardă abordează în ediția din 29 noiembrie 2018 și subiectul reparației viitorului sediu al Procuraturii Generale, pentru care au fost alocați bani suplimentari.
În ajunul Marii Uniri, marcată la 1 decembrie, Ziarul de Gardă a pregătit un interviu cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, despre Autostrada Unirii, banii publici, corupția și dragostea pentru basarabeni.
Ziarul de Gardă publică și un interviu cu Ion Mărgineanu, fost deputat în vârstă de 77 de ani, care parcurge 550 de km pe jos, distanța dintre Bălți (R. Moldova) și Alba Iulia (România), pentru a participa la evenimentele dedicate Unirii din 1 decembrie 1918.
Pe de altă parte, într-un editorial publicat pe portalul Cotidanul.md, istoricul Octavian Țîcu deplânge faptul că „la o sută de ani de la Unire, românii din Basarabia mai sunt dezbinați între cei care vor o nouă țară, liberă, democratică și europeană, condusă de elite tinere, sincere și integre, și cei care vor cu tot dinadinsul să o mențină în întuneric, flămândă, săracă, disperată și întotdeauna cu gândul la ducă”. Totodată, autorul denunță și dezbinarea dintre unioniștii de la Chișinău.