Țigările continuă să fie vândute în gheretele din apropierea instituțiilor medico-sanitare și a celor de învățământ, contrar legislației în vigoare

  • 04 Martie 2019 15:32
Țigările continuă să fie vândute în gheretele din apropierea instituțiilor medico-sanitare și a celor de învățământ, contrar legislației în vigoare

Sute de gherete din Chișinău și din alte localități din Republica Moldova continuă să vândă țigări în apropierea instituțiilor medico-sanitare și a celor de învățământ, încălcând astfel legislația în vigoare. În același timp, autoritățile responsabile nu întreprind nimic pentru a-i sancționa pe cei vinovați, susțin reprezentanții unui grup de activiști publici. Pe de altă parte, responsabili din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susțin că și-au făcut datoria și au întreprins toate acțiunile prevăzute de legislație.

Republica Moldova a introdus încă în 2015 o serie de modificări la Legea privind comercializarea produselor din tutun, una dintre care prevede că de la 1 ianuarie 2019 țigările nu pot fi vândute la o distanță mai mică de 200 metri de la o instituție de învățământ sau medico-sanitară.

Mai mulți activiști publici, printre care Rodion Gavriloi, vloggerul Ion Andronache și alții, au constatat, în urma unei monitorizări efectuate pe parcursul a două luni, peste 330 de încălcări în orașul Chișinău și zeci de cazuri în alte localități de care sunt responsabili șapte mari comercianți.

”În decurs de 28 de zile, începând cu 18 ianuarie, până pe 15 februarie, am expediat 56 de petiții către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu 337 de gherete reclamate în municipiul Chișinău. În proporție de 95 la sută, aceste gherete aparțin unor agenți economici, printre care Moldpresa-group, AKM-Veteran, Cebacot, Mila, Business-market etc.”, au precizat cei doi activiști.

Deși în cazul comercializării țigărilor în locuri nepermise sunt prevăzute amenzi considerabile, instituțiile responsabile, între care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, poliția, autoritățile publice locale, nu sunt interesate să schimbe situația și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați, decât în rare cazuri, afirmă Rodion Gavriloi. Potrivit acestuia, Primăria Chișinău continuă să accepte notificări de comercializare a țigărilor în apropierea instituțiilor de învățământ și a celor medicale și după 1 ianuarie 2019.

”Pe data de 3 ianuarie ei au acceptat și au publicat o notificare, prin care au oferit permisiunea de comercializare pentru Leoval-group, gheretă de 8 metri pătrați, care va lucra non-stop pe strada Academiei 7, la o distanță de 173 de metri până la o instituție medico-sanitară. Un alt exemplu – pe 11 februarie este oferită permisiunea pentru Business-Market de a instala o gheretă pe strada Pandurilor, intersecție cu Muncești 72, ce va vinde țigări până la ora 8 seară. În apropiere, la distanța de circa 110 metri se află grădinița 37”, a menționat Rodion Gavriloi.

Șeful Direcției comerț, alimentație publică și prestări servicii din cadrul municipalității, Marcel Zambițchi, afirmă, pe de altă parte, că primăria nu mai eliberează permisiuni, iar agenții economici pe propria răspundere și sfidând legislația, depun notificări la direcție despre activitatea lor de comerț.

”Deja din 2016, de când s-a modificat legislația, nu mai există niciun act permisiv, adică autorizație. Agentul economic citește toate legile și pe propria răspundere depune o notificare. Mai departe, organele respective de control verifică și aplică amenzi, iau alte măsuri”, a afirmat Marcel Zambițchi.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ne-au informat că au întreprins toate măsurile necesare prevăzute de legislație, inclusiv informarea agenților ce comercializează tutun cu privire la noile restricții impuse acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău