The New York Times | Incendiul de la Notre-Dame a fost toxic, dar experții spun că puteți merge la Paris fără frică

  • 15 Septembrie 2019 14:51
The New York Times | Incendiul de la Notre-Dame a fost toxic, dar experții spun că puteți merge la Paris fără frică

Incendiul de amploare care a afectat în aprilie Catedrala Notre-Dame din Paris a generat răspândirea unor particule de plumb, dar experții apreciază că vizitarea zonelor din centrul capitalei Franței este totuși sigură, informează cotidianul The New York Times.

Particulele de plumb provin de la acoperișul catedralei și, conform testelor, s-au răspândit în numeroase zone din Paris, intrând probabil chiar și în sistemele de ventilație.

Conform NYT, autoritățile franceze au avut o reacție lentă, închizând doar unele centre pentru copii situate în apropiere, dar lăsând deschise altele. Primele teste privind poluarea au fost efectuate la cel puțin o lună după incendiu.

Operațiunile de curățare și decontaminare în zonele situate în apropierea edificiului au fost finalizate abia după patru luni. În plus, Ministerul francez al Culturii nu a instalat în timp util panouri de avertizare privind poluarea cu plumb. Instituția a negat că a minimizat riscurile.

Este încă sigură vizitarea Parisului?

Toți experții consultați de cotidianul The New York Times au răspuns afirmativ, deși au propus diferite măsuri de precauție.

Experții din Franța susțin că riscurile generate de particulele de plumb sunt reduse, denunțând mentalitatea de tip "paranoia". Unii oficiali francezi și specialiști independenți au argumentat că, într-un oraș cu vechimea Parisului, concentrația mare de particule de plumb nu poate fi atribuită doar incendiului de la Catedrală, ci poluării în general.

"Trebuie să plasăm lucrurile în perspectivă: plumbul este o problemă în Franța, ca și în alte locuri, și trebuie să gestionăm situațiile de contaminare. Trebuie să acordăm atenție situației de la Catedrala Notre-Dame. Dar să fim alarmați? Nu", afirmă Philippe Glorennec, profesor privind Evaluarea riscurilor medicale la Școala de Înalte Studii din Paris.

Zonele situate în jurul Catedralei au fost curățate, iar specialiștii francezi nu cred că există riscul inhalării particulelor de plumb.

Unii experții au recomandat evitarea, mai ales de către copiii sub vârsta de șase ani, a zonelor situate în imediata apropiere a Catedralei Notre-Dame.

Autoritățile din Paris au încurajat efectuarea de analize medicale mai ales la copiii care au fost expuși, dar nu consideră că acest lucru trebuie să fie obligatoriu.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău