Thailanda | Sora regelui candidează la funcția de premier

  • 08 Februarie 2019 11:37
Thailanda | Sora regelui candidează la funcția de premier

Prințesa Ubolratana, sora mai mare a regelui Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a fost nominalizată pentru postul de premier în perspectiva alegerilor generale ce vor fi organizate la 24 martie, informează vineri dpa și AFP, citate de Agerpres.

Nominalizarea sa vine din partea Thai Raksa Chart, partidul fondat de aliații fostului premier Thaksin Shinawatra, și reprezintă o mișcare neașteptată, ce zguduie scena politică thailandeză, blocată de junta militară la putere. Prințesa devine astfel principalul contracandidat al șefului juntei militare. Candidatura unui membru al familiei regale la o funcție în stat reprezintă o premieră în istoria Thailandei.

Ubolratana, în vârstă de 67 de ani, și-a pierdut titlul de prințesă ca urmare a căsătoriei cu un cetățean american în 1972, de care a divorțat în 1998. A revenit în Thailanda la trei ani după divorț și, în pofida faptului că nu și-a recăpătat titlul, poporul o privește și o tratează ca pe un membru al familie regale.

Născută la Lausanne, sportivă de performanță, cu studii în SUA, cântăreață și actriță, prințesa și-a creat imaginea unei persoane rebele. Ea nu și-a manifestat până în prezent interesul față de politică, preferând să reprezinte cinematograful thailandez la diverse festivaluri internaționale. Ubolratana a apărut în două filme, dintre care pelicula 'Where the Miracle Happens', lansată în 2008, a fost selectată la Festivalul de la Cannes.

Candidatura sa, care nu ar fi fost posibilă fără consimțământul palatului, marchează o ruptură fără precedent cu vechea gardă din epoca fostului rege, Bhumibol. Actualul rege, fratele ei, Maha Vajiralongkorn, care urmează să fie încoronat la începutul lunii mai, a început o reformare a instituțiilor monarhice după moartea tatălui său în 2016, luând prin surprindere observatorii vieții politice din Thailanda, care îl percepeau ca pe un monarh neimplicat.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău