Testele ADN oferite drept cadou de Crăciun, o tendință la modă în Statele Unite

  • 20 Decembrie 2018 14:58
Testele ADN oferite drept cadou de Crăciun, o tendință la modă în Statele Unite

Descoperirea unor noi rude... sub brad - aceasta este cea mai nouă tendință care câștigă teren în Statele Unite unde americanii care doresc să cunoască mai multe despre originea lor și care alimentează o piață a testelor ADN, în plină expansiune în ciuda riscului unor surprize neplăcute la aflarea rezultatelor, relatează joi AFP.

''Am fost foarte surprinși!', a declarat Flora Bertrand, în vârstă de 40 de ani, care i-a făcut cadou soțului său o astfel de trusă, achiziționată cu o sută de dolari.

Aceasta constă dintr-o cutie simplă ce poate fi comandată pe internet, care conține un tub de plastic în care se colectează salivă. Mostra trebuie returnată ulterior prin curier și, după aproximativ o lună, rezultatele pot fi vizionate online, într-un spațiu personal.

Persoana care a făcut testul va găsi de cele mai multe ori și o hartă a lumii care indică regiunile de origine ale strămoșilor săi și procentul de ADN moștenit de la aceștia. De asemenea, adesea este posibilă și vizualizarea rutelor de migrație ale strămoșilor săi.

Soțul Florei Bertrand, originar din Trinidad și Tobago, nu și-a putut ''afla originile decât pe parcursul a câteva generații'', deoarece ascendenții săi au fost victime ale comerțului cu sclavi, după cum a explicat bărbatul rezident în New York.

''Cel mai mare șoc'' a fost acela de a descoperi un procent mare de origini europene: '18% din Marea Britanie și 1% din Irlanda!'

Un sector în plină ascensiune

La fel ca ei, milioane de americani sunt atrași de această aventură. Sectorul ''a cunoscut o creștere exponențială începând din 2017'', a explicat Heather Zierhut, profesor-asistent de genetică la Universitatea din Minnesota.

Pentru acest Crăciun, cele zece mici companii care activează pe piață se întrec în oferte promoționale, promovate cu povești despre reuniuni de familie, precum cea a unei femei de 69 de ani care, datorită unui test primit de Crăciun, și-a găsit mama biologică despre care credea că murise la nașterea ei.

Aceste teste compară profilul genetic al unui individ cu o bază de date a populațiilor din diferite zone ale lumii', a declarat Zierhut. 'În plus, companiile pot compara procentul ADN-ului dumneavoastră pe care îl aveți în comun cu alte persoane care au făcut testul', a adăugat ea.

Cei doi lideri din acest sector, AncestryDNA și 23andMe, revendică zece, respectiv cinci milioane de beneficiari ai testelor.

Investigațiile pentru găsirea unui apropiat sunt din ce în ce mai rapide, spre exemplu, prin compararea rezultatelor cu documentele de stare civilă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MyHeritage, veniturile companiei au crescut de la 60 milioane dolari în 2016 la 133 milioane de dolari un an mai târziu.

'Intenționăm să ne dublăm vânzările de Crăciun în 2018 față de anul 2017', a dezvăluit David Nicholson, cofondatorul Living ADN. Compania sa propune servicii în nouăzeci de țări - dar nu și în Franța, unde aceste teste sunt interzise, notează AFP.

Rezultate traumatizante

Însă ''testele ADN nu sunt întotdeauna cel mai bun cadou de Crăciun', este de părere Maarten Larmuseau, cercetător specializat în genealogie genetică la Universitatea KU Leuven din Belgia.

Rezultatele pot fi dezamăgitoare și variază de la un test la altul deoarece depind în mare măsură de baza de date folosită drept comparație.

În plus, participanții sunt rareori conștienți de faptul că rezultatele primite pot fi ''neașteptate sau sensibile', a explicat Larmuseau.

'Primesc adesea e-mailuri sau apeluri de la persoane care au descoperit că tatăl lor nu este tatăl biologic sau că au un frate vitreg', a spus el.

Lor li se transmit 'aceste rezultate supărătoare și adesea traumatizante fără niciun ajutor psihologic', susține cu regret cercetătorul care denunță și posibilitatea de a testa minorii și chiar și bebelușii.

Unele grupuri propun, de asemenea, servicii opționale axate pe sănătate pentru a detecta, de exemplu, predispozițiile la anumite afecțiuni precum Alzheimer sau Parkinson - nu cea mai bună veste de 25 decembrie.

O altă problemă este cea a protecției datelor personale. Pe lângă riscurile pirateriei, multe companii utilizează informații colectate pentru parteneriate, inclusiv cu unele companii în căutare de profit, precum cele farmaceutice.

Datele - anonime - pot fi ''partajate cu alte companii pentru cercetări, genetice sau medicale', a avertizat Sonia Suter, profesoară de drept și bioetică la Universitatea George Washington.

'Sunt de părere că un control al acestor companii nu este suficient din punct de vedere al (respectării) vieții private', consideră ea, deoarece acestea nu sunt supuse în mod special confidențialității datelor medicale garantată de legislația SUA.

'Aceasta nu înseamnă că informațiile dumneavoastră vor deveni imediat accesibile asiguratorilor sau forțelor de ordine', a adăugat ea, 'dar nu utilizați acest test doar pentru că îl aveți'' sub brad.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău