Tergiversarea dosarelor de mare corupție, precum și alertele false cu bombe din ultima perioadă, principalele subiecte discutate la CSS
-
05 Septembrie 2022 16:35
Tergiversarea dosarelor de mare corupție, precum și alertele false cu bombe din ultima perioadă, au fost principalele subiecte discutate astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Președinta Maia Sandu a vorbit după ședință despre măsurile care trebuie întreprinse pentru a spori încrederea în justiție, transmite Radio Chișinău.
Obstacolele în înfăptuirea actului justiției, viteza de examinare a dosarelor de corupție și combaterea acțiunilor cu caracter terorist”, au fost subiectele principale discutate la ședința CSS, a declarat președinta Maia Sandu. De asemenea, a fost abordat fenomenul scurgerilor de informații care, potrivit șefei statului, accentuează neîncrederea oamenilor, dăunează anchetei și dovedește faptul că există corupție în echipele care se ocupă de acestea:
”Am discutat în calitate de soluție elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare în ceea ce privește aceste scurgeri și alte încălcări precum documentarea insuficientă care și ea poate conduce la discreditarea procesului de anchetă. Am discutat și subiectul finalității și în general a unui tipar pe care îl, lipsei finalității în dosarele de mare corupție și a unui tipar când apar mai întâi zvonuri despre faptul că cineva va fi anchetat, arestat, după care urmează procese televizate cu arestare, după care urmează arest la domiciliu după care urmează etapa lungă care nu mai duce la o finalitate. Sigur că aici sunt întrebări și la modul cum se desfășoară anchetele de către procurori. Dar cea mai mare întrebare este la sistemul judecătoresc. Pentru că procurorul general a prezentat raport pe mai multe dosare care au fost finalizate și transmise în instanța de judecată iar din instanța de judecată nu s-a mai auzit nimic, nu s-a mai întâmplat nimic. Aici am cerut CSM-ului să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, indiferent dacă asta înseamnă crearea unei instanțe specializate sau a unor complete specializate. Așteptăm aceste soluții până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Sandu.
Reprezentanții Procuraturii Generale au anunțat despre punerea sub sechestru a peste 7 miliarde de lei, context în care Maia Sandu a insistat că discuțiile ar trebui să se axeze pe câți bani au fost confiscați și au ajuns în bugetul de stat.
Șefa statului a vorbit despre tergiversarea dosarelor ca fiind una dintre actualele probleme în justiția moldovenească ceea ce face imposibilă confiscarea acestor bani. În acest sens s-a convenit asupra modificării legislației cu privire la absolvirea de răspundere penală datorită expirării termenului de prescripție pentru a exclude abuzurile prin tergiversarea examinărilor cauzelor penale în sentință de judecată.
În cadrul ședinței CSS a fost abordat și subiectul contracarării acțiunilor cu caracter terorist. Referindu-se la multiplele alertele false cu bombă, șefa statului a menționat că sunt acțiuni ale unor elemente care urmăresc creșterea gradului de anxietate în societate.
”Pe subiectul combaterii și contracarării acțiunilor cu caracter terorist, discutăm cu toții despre alertele false cu bombă. Numărul lor este în creștere. Scopul lor este de a induce anxietate în societate și acest lucru este făcut de elementare care vor să destabilizeze situația în țară. Dar vedem aici și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Pentru că dacă este să analizăm numărul instituțiilor vizate de aceste alerte cele mai multe au vizat instanțele de judecată și au ca scop amânarea ședințelor de judecată”, a menționat președinta.
În acest context, Maia Sandu a propus înăsprirea pedepselor pentru cei care comit astfel de infracțiuni. Amintim că de la începutul anului autoritățile din Rep. Moldova au înregistrat peste 150 de alerte false cu bombă. Cel mai des vizate în aceste avertizări false au fost aeroportul, Parlamentul și instanțele judecătorești. Pentru documentarea acestor alerte au fost cheltuiți din bugetul statului peste două milioane de lei.