Tentativele de subminare a statului de drept proliferează pe Facebook (Revista presei)

  • 08 Mai 10:26
Tentativele de subminare a statului de drept proliferează pe Facebook (Revista presei)

Una dintre judecătoarele din completul care l-a achitat pe Vlad Filat a depus cerere de DEMISIE, scrie Ziarul de Gardă. Judecătoarea Djeta Chistol, care a făcut parte din completul de magistrate a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care l-a achitat marți, 7 mai, pe ex-premierul Vlad Filat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, a depus cerere de demisie, din proprie inițiativă, la 3 mai, conform surselor ZdG. Judecătoarea Chistol solicită să-i fie acceptată demisia începând cu 1 iunie curent. În 2016, ea s-a remarcat în dosarul Diasporei, după ce a respins plângerea moldovenilor aflați în străinătate, care nu au putut vota la 13 noiembrie 2016, în cadrul alegerilor prezidențiale, din cauza epuizării buletinelor de vot. Atunci ea a decis că statul nu a încălcat dreptul la vot a cetățenilor moldoveni din străinătate, scrie Ziarul de Gardă, la care face referire Radio Chișinău.

Politică plătită pe Facebook: Platon conduce în topul cheltuielilor, Șor și Guvernul Recean îi calcă pe urme, titrează Europa Liberă. Fugarul Veaceslav Platon a cheltuit aproape 55 de mii de euro pentru a critica puterea pe Facebook, în ultimele trei luni. Platon se situează pe primul loc într-un clasament al cheltuielilor și depășește de zeci de ori guvernul Recean, care a plătit și el pentru postări sponsorizate pe Facebook. Controversatul om de afaceri care se ascunde la Londra și-a promovat propriile opinii despre puterea în frunte cu Maia Sandu, dar mai ales criticile care răsună în podcasturile partenerei sale, Natalia Morari, arată datele pentru ultimele 90 de zile publicate de compania Meta, care deține Facebook. Morari își promovează conținutul pe bani și singură, situându-se pe locul doi după Platon în clasamentul tuturor cheltuielilor raportate de Meta pentru postări plătite care țintesc publicul din R. Moldova. Din 5 februarie până în 4 mai, Morari a cheltuit aproape 9 mii de euro. Câteva pagini de Facebook unde apare conținut favorabil altui fugar, Ilan Șor, au cheltuit împreună aproximativ 30 de mii de euro pentru a promova mesaje politice pe Facebook în ultimele trei luni. Europa Liberă mai scrie că și Guvernul a cheltuit mii de euro prin Cancelaria de Stat pentru a-și promova realizările în cadrul unei campanii supranumite „Guvernul construiește”.

Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandr Tarnavschi, critic al grupării lui Ilan Șor, a fost demis, informează Jurnal.md. Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandr Tarnavschi, cunoscut pentru poziția sa critică față de bașcana Evghenia Guțul și fugarul Ilan Șor, a fost demis din funcție. În cadrul ședinței speciale a Adunării populare au fost lansate mai multe acuzații la adresa lui Alexandr Tarnavschi. Acesta este blamat inclusiv pentru faptul că pledează pentru o colaborare cu autoritățile de la Chișinău. În replică, Tarnavschi a declarat că actuala conducere a autonomiei găgăuze este o tragedie pentru regiune. „Dacă voi considerați că unitatea (găgăuzilor - n.n.) înseamnă unitate în jurul lui Ilan Șor, eu nu o voi susține niciodată. Actuala conducere a Găgăuziei este o tragedie pentru regiune și o va condamna la izolare, la confruntări și la sărăcie”. După anunțarea rezultatului votului, președintele Comisiei pentru regulament, Mihail Jelizoglo, a anunțat că demisionează, nefiind de acord cu decizia majorității în privința lui Tarnavschi. Expertul în politici publice și securitate Andrei Curăraru consideră că decizia de a-l demite pe Tarnavschi denotă o lipsă a democrației.

„Suntem total nepregătiți”, scrie Zona de Securitate cu referire la persoanele intern strămutate din regiunea transnistreană care rămân fără protecția legii. Legislația R. Moldova nu prevede o noțiune și nici mecanisme de protecție pentru persoanele intern strămutate. Avocata din cadrul organizației Promo-LEX, care monitorizează drepturile omului în regiunea transnistreană, Nicoleta Hriplivîi, Caminschi consideră că, dincolo de mijloacele financiare necesare pentru a schimba situația, este vorba de o lipsă de voință din partea Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău